Kék hírek Kiemelt hírek Térség

Hazugságvizsgálatot kért a nagyéri emberölési kísérlet gyanúsítottja

B. Sándor az ügyészség szerint tavaly március 29-én egy talpas pohár törött részével a nagyéri Majláth presszó előtt minden előzmény nélkül megvágta a torkán az ajtón kilépő Sz. Károly, aki súlyos életveszélyes sérüléseket szenvedett. A büntetlen előéletű B. Sándor a Szegedi Törvényszék mai tárgyalásán tagadta a vádakat és hazugságvizsgálat elvégzését kérte. A képen előtérben a sértett, míg a tárgyalóterem közepén a vádlott.

B. Sándor a bíróságon tett vallomásában elmondta, hogy bár Szegeden él, de Nagyéren vett magának egy házat, s tavaly március 29-én betért a Majláth presszóba, hogy ismerkedjen a helybéliekkel. Több ott lévőt is meghívott sörre és féldecikre. Ő maga 4 üveg sört és 2 féldecit fogyasztott el – részben.

A vádirat lényege szerint a vádlott a presszóban való tartózkodása során beszélgetésbe elegyedett a sértettel, kölcsönösen meghívták egymást egy-egy italra. A közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került B. Sándor este 10 órakor kiment a presszó elé dohányozni, ahová magával vitt egy talpas üvegpoharat is. Nem sokkal ezután kilépett a sértett is, amikor a vádlott minden előzmény és ok nélkül a falhoz lépett a kezében levő pohárral és azt összetörte. A pohár több darabra tört, azonban a vádlott kezében maradt az üvegpohár törött talpa, az abból kiálló csonkkal. Vádlott ezt követően egy hirtelen, irányított, fentről lefele irányuló mozdulattal, közepes erővel a sértett nyaka felé tett egy vágó mozdulatot. A gyors mozdulattól védekezni sem tudó sértett bal állkapcsától indulóan a nyakán mintegy 15 centiméter hosszú, erősen vérző sérülés keletkezett. Sértett és a körülötte állók ráfogtak a vádlott kezére, megpróbálták földre nyomni, azonban a dulakodás során a vádlott több alkalommal a törött pohártalppal megpróbálta sértettet hason szúrni. Vádlott kezéből a jelen levők csak nehezen tudták kicsavarni a pohár csonkját.

B. Sándor hozzájárult a fotó készítéséhez, s végig tagadta az ellene felhozott vádakat.

A sértett körülbelül két hét volt. 2 hét alatt gyógyult meg. A heg a nyakán azonban ma is jól látszik és zsibbad is.

A 8 általánost végzett és korábban inszeminátorként dolgozott, jelenleg alkalmi munkákból élő B. Sándor azonban tagadta a vádakat. Azt mondta, hogy nem ő követte el a bűncselekményt. Védekezése szerint mentőt hívtak egy a faluban rosszul lett nénihez, de úgy tudta, hogy azt egy balesethez irányították át. Elmondása szerint megérkezett az újabb mentő, majd az eredetileg ide riasztott is. Az egyikből pedig kiszállt egy beteg, s az vágta meg a sértett nyakát, majd elmenekült.

Élénk mozdulatokkal idézte fel elfogása körülményeit.

A dr. Tóth Tibor bíró által meghallgatott sértett, azaz Sz. Károly, illetve a tanúk egybehangzóan azt vallották, hogy nem volt másik mentő, s nem szállt ki belőle egy ismeretlen. Az emberölés kísérletét pedig B. Sándor követte el. A vallomások szerint a vádlott az egyik a presszóban szerzett ismerősével kiment dohányozni az épület elé, egy pohár borral a kezében. Percekkel később követte barátjával együtt a sértett is. Amikor kiléptek az ajtón, B. Sándor máris eltörte a falon a kezében tartott poharat, s ellökve az ajtón először kilépett férfit, máris megvágta a torkán a másodikként érkező sértettet.

A vádlott több általa bizonyítéknak nevezett dokumentumot is átadott dr. Tóth Tibor bírónak.

A tanúvallomások szerint a sértett ekkor lefogta a vádlott törött poharat tartó kezét, majd dulakodtak a földön. Az üvegdarabot végül az egyik tanú ütötte ki a vádlott kezéből. Sz. Károly, azaz a sértett nyakának megvágott részén azonnal lefittyedt a bőr. A vérzést a presszóban lévők törölközőkkel próbálták csillapítani, s kihívták a rendőröket.

A kiérkező rendőrjárőr a gyanúsítottak a presszótól mintegy 200 méterre, a községháza közelében fogta el, majd a földön megbilincselték. A tanúk az is elmondták, hogy B. Sándor a presszó előtt történtek után azzal távozott, hogy nem ő volt a tettes.

Amikor a rendőrök megbilincselve visszavitték e helyszínre, a sértett közben a helyszínre riasztott élettársa megkérdezte tőle, hogy „Miért vágtad el a nyakát?”, a vádlott azt válaszolta – az élettárs, a tárgyaláson is megerősített vallomása szerint –, hogy „Visszajövök még Nagyérre, és téged is megöllek! A sértett élettársa ezért zaklatás miatt tett feljelenést ellene.

Sz. Károly a saját sérüléseiről készült képekkel is szembesült.

A bíróságon a vádlott ezt is tagadta, illetve a tanúkkal való szembesítése is eredménytelen maradt, B. Sándor végig tagadásban maradt. Azt mondta, hogy Nagyéren ő nem ismer senkit, a presszóban lévők pedig összetartanak, s mert nem akart senki hosszabb időre börtönbe menni, így őrá tolták a bűncselekmény elkövetését.