Hírek Térség

Határon túli magyarokért fogott össze Makó és Szeged

Egy szegedi vállalkozó harmadik éve szervez jótékonysági vacsorákat, amelynek bevételéből például határon túli családokat, árvaházakat támogatnak. A kezdeményezéshez már Makóról is csatlakoztak, tavaly karácsony előtt végül mintegy 1,3 millió forint gyűlt össze.

A szegedi Ótott Ferenc három évvel ezelőtt kezdett el jótékonysági vacsorákat szervezni, amelyeken akkoriban 30-40 ember fordult meg. Saját sörözőjében főztek, adományokat gyűjtve a résztvevőktől. Minden ősszel 5 szombati napon szervezik meg, januárban pedig elvitték az ajándékot, főként a dévai árvaháznak.

A kezdeményezés mostanra kinőtte magát, egy-egy vacsorán már több mint százan vannak, a szegedi vállalkozások pedig az alapanyagot és a főzést is felajánlják. Egy makói csoport tagjaiként Mészáros Betti és Weszelyné Véghseő Henriett is részt vettek egyen tavaly, később pedig az Igási Koccintóban is szerveztek gyűjtést.

– Amikor a vacsora után elmeséltem makóiaknak, hol jártunk, többen megkérdezték, hogyan tudnának segíteni. Ezért mi is csináltunk egy hasonló rendezvényt, ahol a nyugdíjasok és gyerekek is önzetlenül ajánlottak fel támogatást. – mondta el Mészáros Betti, aki ennek bevételét, 100 ezer forintot adott át Ótott Ferencnek.

A jótékonysági rendezvény a makói önkormányzati képviselőre is nagy hatással volt, mint mondta, megtiszteltetés volt számára, hogy részt vehetett az adománygyűjtésben.

– Kötelességünk segíteni, akinek tudunk. Családoknak, árva gyerekeknek megy ez a támogatás, ami kicsit jobbá teszi az életüket. Személyesen találkoztunk a vacsorán a gyerekekkel, műsort adtak, verseltek, énekeltek. Amikor átöleltek, akkor éreztem magam igazán magyarnak. – emelte ki Weszelyné Véghseő Henriett.

Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom vezetője hangsúlyozta, vannak jó ügyek, határon innen és túl, amiért érdemes összefogni, ők azt javasolják Makón és Szegeden is, ilyen ügyek mellé álljanak ki a térségben élők, mert ennek gyakorlati haszna is van.

A tavalyi gyűjtésből végül 1,3 millió forint jött össze, ezt a szervezők három helyre viszik el januárban. A támogatásból egy felvidéki rászoruló család, egy kézdivásárhelyi napköziotthon, és egy esztelneki árvaház részesül majd.