Belföld Hírek

Elítélik a Jobbikot, mégis együttműködnek vele

Nem zavarják annyira az ellenzéki pártok képviselőit a Jobbik körüli antiszemita botrányok, továbbra is azt tervezik, hogy mind az európai parlamenti, mind az önkormányzati választáson együttműködnek majd – írja a Magyar Hírlap.

Minden héten meglátogatnak és felszólítanak egy állami céget, hogy ne alkalmazza a munka törvénykönyvének a korábbinál több túlórát lehetővé tévő módosítását – jelentették be tegnap a MÁV székházánál tartott sajtótájékoztatón ellenzéki pártok politikusai. Bangóné Borbély Ildikó az MSZP, Gréczy Zsolt a DK, Bősz Anett a Liberálisok, Csányi Tamás a Jobbik politikusa, valamint a párbeszédes Barabás Richárd és a független Szél Bernadett tárgyalást kezdeményezett a MÁV vezetésével, hogy aláírassanak egy nyilatkozatot, miszerint a vállalat „bojkottálja” a törvényt. A tárgyalás után jelezték, a MÁV nem tervezi alkalmazni a módosítás adta lehetőséget, és elmondták azt is, hogy legközelebb a Magyar Posta Zrt.-t keresik fel ugyanezzel a céllal. Az ellenzéki pártok képviselőit arról kérdezte a lap, tervezik-e pártjaik, hogy az európai parlamenti és az önkormányzati választáson is együttműködnek, illetve nem befolyásolják-e ezt az utóbbi időben a Jobbik körül nyilvánosságra került antiszemita megnyilvánulások. A hétvégén ugyanis újabb botrány tört ki a párt körül, amikor kiszivárgott egy Sneider Tamás pártelnök esküvőjén készült videó, melyen felesége többször is náci karlendítéshez hasonló mozdulattal pózol. Sneider az üggyel kapcsolatban az ATV-nek elmondta, „csak bohóckodás volt egy privát rendezvényen, nem politikai véleménynyilvánítás”, és viccnek nevezte a lemondásáról szóló felvetést, majd hozzátette, feljelentést tesz a videó kikerülése és megjelentetése miatt.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, az ellenzéki pártok folyamatosan tárgyalnak, és mindenképpen tervezik, hogy együttműködnek az EP-választáson, az önkormányzati választáson pedig egy közös jelöltet indítanának a kormánypárti jelöltekkel szemben. Ezután elmondta, hogy „semmiféle karlendítés nem fér bele”, és azzal fenyegette a Fidesz politikusait, hogy az ő családjukról is kerülhetnek ki videók, amelyek miatt számonkérhetik őket.

Barabás Richárd közölte, mindenféle náci szimbólum használatát elítéli, de a Jobbik bebizonyította, hogy képes az önkritikára, ami azt mutatja, hogy képes a fejlődésre, ők pedig a fejlődés hívei. Bősz Anett szerint a jogállami és demokratikus minimum kidolgozásán dolgoznak, ebben egységessé vált az ellenzék, ezt a minimumot a Jobbik is teljesíti, a szélsőségeknek pedig a Mi Hazánk Mozgalomban a helye. 

Gréczy hozzátette, a DK számára semmilyen karlendítés nem elfogadható, a Jobbik házon belül tisztázza majd, hogy „mit jelent ez a videó”, lesz-e következménye, és az önkormányzati választásokon közös jelöltet szeretnének, ezt „ilyen videók” nem befolyásolják. Szél Bernadett szerint semmilyen antiszemita megnyilvánulás nem elfogadható, de ezt az érintett pártnak kell rendeznie, egyébként pedig Orbán Viktor hozta olyan helyzetbe az ellenzéket, hogy együtt kell működniük. Csányi Tamás elmondta, a Jobbik egyelőre önálló EP-listát szeretne, de ez még változhat. Sneiderék felvételéről azt mondta, ez nem a nyilvánosságnak szánt, hanem egy családi rendezvényen készült videó. 

A Jobbiknál, úgy tűnik, továbbra sem ért véget a kilépési hullám. Balog Attila a Facebookon jelentette be, hogy tíz év után lemond a Jászapáti alapszervezet vezetői posztjáról, és távozik a pártból. Azt írta, az elmúlt időszakban több fórumon is jelezte az illetékeseknek, hogy nem tartja járhatónak azt az irányt, ahová jelenleg a Jobbik tart, de aggályai, kérései süket fülekre találtak, ezért úgy érzi nem maradt más választása. 

 

Forrás: magyarhirlap.hu | Borítókép: Zászlók a szélben. A karlendítés belefér a demokratikus minimumba (Fotó: Ficsor Márton)