Kiemelt hírek Makó Színes

Az ökumené ügye nagyon fontos Makón is

Szerte a világon, január 20. és 26. között tartják az ökumenikus imahét programjait. Makón is minden este más felekezet várja közös fohászra a híveket. A keresztények egységéért folytatott eseménysorozat mai házigazdái az újvárosi római katolikusok voltak.

111 éves a most ünnepelt kezdeményezés, amely Paul Wattson anglikán lelkész hívott életre. 1908-ban felekezeti hovatartozástól függetlenül, imanyolcadra hívta a keresztényeket. A hagyomány azóta is folytatódik, oly módon, hogy közös imaszövegeket mondanak a közösségek, ezzel is erősítve az ökumené ügyét.  A hét lelki anyagát ebben az esztendőben az indonéz keresztények állították össze és a szervezők „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,18—20) igéjét választották ki központi gondolatnak.

Makón is szép szokás, hogy minden este más felekezet látja vendégül a híveket és mindig más felekezet vezetőjét kérik fel szónoknak. A tavalyi alkalomhoz hasonlóan, most is a helyi baptisták voltak az első vendéglátók. A gyülekezetet vezetője, Szappanos Lajos lelkész vezette a liturgiát, amelyben Biró István prédikált. – Ismernünk kell az igazságot, de ennél fontosabb, hogy e szerint is éljünk. Kereszténységünk lényege a szeretet, ennek a hétnek pedig az, hogy világosság legyünk egymás számára – hangsúlyozta a görögkatolikus parókus. A második estén Cserháti Sándor hirdetett igét az újvárosi katolikus közösség imatermében. – Amikor beszélünk, az igenünk is legyen elég és a kimondott nem is. Ne tegyünk hozzá semmit és ne manipuláljuk a másikat – hívta fel a figyelmet a lelkész, aki a helyi evangélikusokat fogja össze és Szegedről átjárva hetente tart istentiszteletet Makón.

A mai alkalom résztvevőinek nyilatkozataiból az derült ki, az ökumenikus imahét egy jó lehetőség a találkozásra, egymás megismerésére is. Pálfai Zoltán plébános úr is ezt gondolja a kezdeményezésről. – Az egyház egy, sok tagja van és mindegyikre külön-külön szükség van. Még sok a tennivalónk az egységre törekvés területén, de vannak biztató kezdeményezések is. A városban ennek a szándéknak a megvalósulását szolgálja a nyitott templomok éjszakája, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének működése és a februári Házasság hete program is – tudtuk meg a helyi római katolikus hívek vezetőjétől.

navigate_before
navigate_next

Az imahét tovább folytatódik; kedden a belvárosi református, szerdán a görögkatolikus, csütörtökön az újvárosi református, pénteken a belvárosi római katolikus plébánián várják 17 órától a részt venni szándékozókat. A keresztények egységéért folytatott programsorozat január 26-án, szombaton az evangélikus templomban zárul.