Belföld Hírek

A magyarok döntő többsége elutasítja a sztrájkot és az ellenzéki színészkedést

A magyarok 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég friss felméréséből. A többség elutasítja az általános sztrájkot, mert véleményük szerint az az ország működésének és békéjének aránytalan sérelmével járna – írja az Origo.

Az elmúlt hetekben több alkalommal tüntettek az ellenzéki pártok és politikusok, céljaik viszont egyelőre nem tisztázottak. A Századvég éppen ezért annak járt utána legfrissebb közvélemény-kutatásában, hogyan ítélik meg a magyar választópolgárok az általános sztrájk gondolatát, illetve az ellenzéki pártoknak és politikusoknak a tüntetéseken való szerepvállalását.

A hatalomért tüntetnek

Az intézet eredményei azt mutatják, a magyarok döntő többsége (60 százaléka) szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget. Mind emellett a válaszadók csupán 31 százaléka látja úgy, hogy az ellenzékiek őszintén kiállnak az emberek mellett, amikor megmozdulásokat szerveznek, és azon részt vesznek.

A kutatás kiemeli, egyedül a magukat baloldalinak vallók körében vannak többségben azok, akik szerint őszinték az ellenzéki politikusok (53 százalék). A középen állók és a jobboldaliak döntő többsége (52, illetve 82 százaléka) szerint is a hatalomra jutás érdekében vesznek részt az ellenzéki erők a tüntetéseken.

 

A többségnek nem elfogadható a sztrájk

Az elemzésből az is kiderült, hogy a többség (55 százalék) nem tartja elfogadhatónak az általános sztrájkot, mert úgy látja, az az ország működésének és békéjének aránytalan sérelmével járna, és csupán a megkérdezettek 40 százaléka tartja elfogadhatónak azt.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását 2019. január 7-13. között végezte,
amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

 

Forrás: Origo