Hírek Kiemelt hírek Makó

Szikszai Zsuzsanna: egy nagy felfedezés lesz az új könyvtárunk

Már az előző évben is a költözésre készült a könyvtár, hamarosan pedig el is kezdődhet a mintegy kilencvenezer darabos állomány átszállítása és rendezése az új, Makovecz Imre által megálmodott épületbe. Szikszai Zsuzsannával, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatójával a májusban megnyíló könyvtár újdonságairól, leendő programjairól és a költözésről beszélgettünk.

Megtörtént az állomány letisztázódása, a selejtezés, a hiányos és a nem ép könyvek kivétele, illetve ezeknek törlése a rendszerből, így februárban megkezdődhet az állomány átköltöztetése az új könyvtárba, amely május hetedikén kerülhet átadásra, Makó újratelepítésének 320. évfordulóján. Mint Szikszai Zsuzsanna portálunknak elárulta: egy másfajta munka is elkezdődött már az ősz folyamán, ami tulajdonképpen az állomány újraértelmezését jelenti.

– Az új Makovecz-könyvtárban a könyveinket egy más szemlélet alapján szeretnénk elhelyezni. Itt nem kell megijedni: de hát egy új épület, én azt gondolom egy új gondolkodási mód, egy izgalmas felfedező hely lesz ez a könyvtár, mivel szeretnénk téma szerint csoportosítani az állományunkat – fogalmazott a könyvtár igazgatója.

A tematika szerinti elrendezés előnye, hogy a látogatóknak nem kell több ezer kötet közül keresniük, egyszerűen válogathatnak az adott témát átfogó polcokról. Szikszai Zsuzsanna elmondta: minden témának egy-egy ikont találtak, amelyeket kinyomtattak és elhelyeztek, ezzel megkönnyítve azok dolgát, akik így keresnének könyveket. Az Elképzelt világok a fantasy, a sci-fi és az utópia, a Test és lélek a pszichológia, az ezoterika és az egészséges életmód témáit ölelik fel például, de a Többet ésszel! részben az önképzők és a tanulók találhatnak majd segédleteket – a témajelölések pedig az elektronikus katalógusban is megjelennek majd.

– Így izgalmasabbá válik a könyvkutatás is, és én azt gondolom hogy ebben az új épületben izgalmassá válik a könyvkölcsönzés is maga, mert hát nem olyan egyszerű, hogy az alfabetikus jelzéseknél megtaláljuk az adott könyvet, mert most egy másik csoportban lesz. Egy nagy felfedezés lesz az új könyvtárunk az új állomány átállításával, ez egy nagy kihívás – hangsúlyozta Szikszai Zsuzsanna, hozzátéve: ennek a munkának mintegy nyolcvan százaléka már befejeződött, a gyerekkönyvtárban is szeretnének majd hasonlót alkalmazni, ám erre akkor kerül majd sor, ha már a költözés befejeződött.

– Én a kommunikáció miatt támogattam; nem fogják a régi, megszokott helyen találni, sokkal többet kell az olvasószolgálatosokkal vagy éppen a könyvkölcsönző könyvtárasokkal, szakdolgozókkal vagy épp önkénteseinkkel beszélgetni. Ez mindenképpen jó, hogy egy könyvtárban a kommunikáció megerősödik, talán így szorosabbá válik az olvasó és a könyvtáros közötti kapcsolat, van lehetőség másról is beszélni, mást is bemutatni. Én azt gondolom, hogy ez nagyon fogja segíteni, hogy még jobban megszeressék a könyvtárunkat, és nagyon izgalmassá fogja tenni, egy kicsit nekik is kell kutatni, illetve fel kell fedezni a könyvtárat – emelte ki.

A könyvtár ráadásul új klubokat is indított az elmúlt időszakban: a jellemzően 10-15 főt magába foglaló klubok között találunk irodalommal, életmóddal vagy épp utazással foglalkozókat is. Ezek mellett előadások, könyvbemutatók, kiállítások, író-olvasó találkozók és tanfolyamok is színesítik majd a könyvtár programpalettáját. A kínai nyelvoktatás is elindult a múzeumban, de ezt az új épületbe tervezték, illetve más idegen nyelvi tanfolyamot is szeretnének indítani. Az új könyvtárban nagy segítség lesz, hogy egy időben 2-3 programot is tarthatnak majd, így akár egyszerre az egész család megtalálhatja a számára megfelelő programot az épületben – mutatott rá Szikszai Zsuzsanna. A könyvtár igazgatója továbbá elárulta: dupla erőbeadást igényel majd az új könyvtár, de kiváltságos dolognak tartja, hogy ők vehetik birtokba ezt a fantasztikus, új épületet.

A bibliotékában pedig a múlt is megjelenik majd, hiszen a korábban, szállítás közben megsérült Kavicson ülő lány is visszakerült, a szobor restaurálását Szigeti Márton végezte, az alkotó, Tóth Valéria felügyeletével és közreműködésével. – Nagyon-nagyon szép lett, rá sem lehet ismerni, megújult, megépült, az új épületben egy ilyen szobor kell, hogy elhelyezésre kerüljön! – emelte ki Szikszai Zsuzsanna. Emellett László Dániel festménye is az új épületben kap majd helyet, amelyen az egykori könyvtár jelenik meg.

– És hát természetesen, amikor birtokba vesszük, mi azért szeretnénk az új épület építései fázisait is megjeleníteni ott a falakon, mert nagyon izgalmas, és nem szabad elfelejtsük, mert utána olyan evidens, hogy új épületünk van, pedig dehogy evidens: ennek örülni kell, illetve hogy emlékeztessen rá bennünket, mennyire vigyázni kell rá, és hogy mennyire értékes – hangsúlyozta a könyvtár igazgatója.