Mátyás királlyá koronázásának 555. évfordulója alkalmából vándorkiállítás nyílt az Espersit-házban: a tudnivalókban gazdag tárlaton reneszánsz kori kerámiatöredékek is helyet kaptak, illetve a legrégebbi, közel ötszáz éves Bonfini-kiadás is megtekinthető.

Bár tavaly volt, mégsem ért véget a Mátyás király-emlékév, hiszen az országban több helyen van a mai napig is Hunyadiakról szóló kiállítás, többek között Hatvanban is, ahonnan a reneszánsz kori kerámiatöredékeket is kapott a makói múzeum a ma nyíló tárlathoz – tudtuk meg Kökény Ferenc történésztől, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatóhelyettesétől, aki a mai kiállítást is megnyitotta az Espersit-házban. A tematikus kiállítás a hadtörténet és a reneszánsz gazdagságára is rámutat, a diákoknak pedig plusz információkat nyújt az iskolában tanultak mellett.

– A Mátyás-emlékév bár hivatalosan lezárult, idén is két évfordulója van Mátyás királynak: királlyá koronázásának 555., cseh királlyá választásának pedig 550. évfordulója. Itt különösen a királlyá koronázás egy érdekes dátum, mert bár 561 éve, 1458-ban választották magyar királlyá, de akkor nem tudták megkoronázni, mert a Szent Koronát III. Frigyes osztrák uralkodó, Habsburg császár birtokolta, így Mátyást 1464 márciusában tudták megkoronázni – emelte ki Millisits Máté művészettörténész. A Hatvany Lajos Múzeum munkatársa továbbá elmondta: számos különlegesség tekinthető meg a kiállításon.

– Ezen a kiállításon láthatók olyan könyvkülönlegességek, amelyre minden Csongrád megyei ember is büszke lehet. Hiszen a legrégebbi Bonfini-kiadás itt látható: az 1543-ban először a világon megjelent Bonfininek a magyar történetet összefoglaló munkája, amit a szegedi egyetemi könyvtár őriz. A legrégebbi Bonfinin kívül több más későbbi Bonfini-kiadás is látható, mindegyik a szegedi egyetemi könyvtár tulajdona – fogalmazott Millisits Máté, kiemelve: bár a Hunyadiak tündöklése rövid ideig tartott, mégis a magyar történelem egyik dicső időszaka, amely minden magyar embert – mind a kultúra, mind pedig általában a történelem tekintetében – büszkeséggel kell, hogy eltöltsön.

A rendezvényen az érdeklődők megtekinthették Mátyás, a magyarok királya című filmet is, amelyet Halász Lajos rendezett. A megnyitón részt vett Czirbus Gábor alpolgármester, aki a kiállításról egy posztot is feltett közösségi oldalára.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest