Törölné az uniós fordítók szóhasználatából a nőkre és a férfiakra utaló szavakat az Európai Parlament. A testület decemberi iránymutatása szerint a tolmácsoknak semleges szavakat kell használniuk a plenáris üléseken – hangzott el az M1 Unió28 című műsorában, amelyet a 888 szemlézett.

Kiiktatnák a beszédből többek között a „mankind”, emberiség szót. Helyette a „humanity” lenne a használatos, ami szintén azt jelenti, de nem utal a nemiségre. Kerülnék a tűzoltó „fireman” változatát is, helyette a „firefighter”-t várják el, ami inkább tűzzel harcolót jelent. De a „stewardess”, vagyis légiutas-kísérő kifejezést is, amiért az a nőnemre utal. Helyette a „flight attendant”, utaskísérő lenne a kívánatos. A műsorban megszólaló szakértők szerint ezek az uniós törekvések felszámolják szólásszabadságot.

Ami jelenleg Brüsszelben történik, egy következő lépése a politikai korrektségnek, a politikailag korrekt beszédnek, hiszen bizonyos szavakat ki akarnak tiltani” – jelentette ki Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Pócza szerint ez az intézkedés arról szól, hogy csak egyetlen térfélen belül alakuljon az európai közbeszéd. Mint mondta, a veszélyes kockázat ebben az, hogy így az európai szólásszabadságot és a véleménynyilvánítás szabadságát számolják fel.

Svédországban még szigorúbban veszik a szóhasználatot. Aki ugyanis betegségnek nevezi a transzszexualitást, vagy csak azt sugallja, akár börtönbe is kerülhet. Január 1-jétől ezeket az eseteket is olyan szigorúan szankcionálják, mintha valakit a bőrszíne vagy a vallása miatt támadnának.

Deák Dániel szerint az Európai Unióban már hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy a politikailag korrekt beszédmódot kialakítsák, majd egy olyan nyelvezetet hozzanak létre Európa-szerte, amelyben csupán politikailag korrekt kifejezéseket lehet használni.

Figyelő főmunkatársa kifejtette: ezzel szembeszállt a magyar kormány és számos más, hozzánk hasonlóan gondolkodó kormány és ország, hiszen ahogy azt a bevándorlás kapcsán is láthattuk, rögtön politikai karanténba akarták zárni azt, aki a bevándorlás rossz, káros hatásairól beszélt.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest