A hónap elején indították el – bár még csak tesztüzemben – a Jármű Szolgáltatási Platformot, ahol ingyenesen, Ügyfélkapu-azonosítóval és egy pontos rendszámmal lehet lekérni információkat egy adott autóról. Mi is kipróbáltuk.

A használt autóvásárlás nem egyszerű a mai világban: a jövőbeni tulajdonos számos buktatóval találkozhat álmai autójának megvételekor. Nem egyedi eset, ha kinézett járműben óratekerés történt – vagyis sokkal kevesebb kilométert mutat a műszerfal, mint a valóság -, vagy éppen körözés alatt áll az. 2019 januárjában indították a Jármű Szolgáltatási Platformot, ami bár egyelőre tesztüzemben fut, mégis segítheti az autóvásárlást. A lekérdezéshez mindössze egy Ügyfélkapu-azonosítóra, illetve egy rendszámra van szükség, ezután több oldalnyi dokumentumot kapunk meg, ingyenesen. Ebben a műszaki vizsgákról és az óraállásokról, a tulajdonosok számáról, a gyártási évről és a motorkódról is többet megtudhatunk.

Az új szolgáltatással kapcsolatban beszéltünk Haluszka Ádámmal, a Haluszka Autóház Kft. ügyvezetőjével is. Mint elmondta, mindenképpen pozitív a JSZP bevezetése, hiszen ez erősíti a korrekt autóvásárlást. Hozzátette, ezekhez az információkhoz vizsgahelyként ők mindig hozzáférhettek, azonban ez év elejétől mindenki számára publikussá váltak azok az adatok, amelyekre mindenki kíváncsi a jármű megvétele előtt.


A 1999-es évjáratú Ford Fiesta óraállásán jól látszik: az évek során szaporodtak benne a kilométerek – nem csökkentek.

Bugyi Pál, a Bugyi Pál és Fiai Kft. ügyvezetője szerint még kiforratlan az adatbázis, azonban ha nem csak tesztüzemben működik majd a Jármű Szolgáltatási Platform, mindenki számára hasznossá válhat ez az ingyenes funkció.