Hírek Kiemelt hírek Makó

Újabb hat makói hagymatermelőt támogat a város

2017-ben indította a városvezetés a hagymatermelőknek szánt pályázatot, minden évben 9 millió forintot osztanak szét a kistermelők között. Nem könnyű állva maradni a piaci versenyben, a makói hagyma viszont, ha nehezen is, de egyelőre tartja magát.

– Bár az elmúlt években látszik, hogy Makó elmozdult a turizmus irányába, azt is fontosnak tartjuk, hogy megőrizzük a hagyományos értékeinket. – mondta el Farkas Éva Erzsébet a hagymatermelők támogatására kiírt pályázat szerződéskötésén.

A polgármester kiemelte, ezért is indították el 2017-ben Kádár József képviselő javaslatára ezt a pályázatot, hogy ezzel is segítsék a helyi termelőket és a makói hagyma fennmaradását. Erre a város évente 9 millió forintot szán, amelyet hat termelő között osztanak szét. Tavaly 28 pályázó volt, azok, akik korábban nyertesek voltak, három évig nem indulhatnak újra, hogy ebből a támogatásból minél többen részesülhessenek, tette hozzá Farkas Éva Erzsébet.

navigate_before
navigate_next

Kádár József elmondta, a fejenként 1,5 millió forint a nyerteseknek nagy segítség, hiszen kistermelőkről van szó, akik kevés földön gazdálkodnak, ők komolyabb pályázatokon nem tudnak elindulni.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a makói hagyma sajnos nehéz helyzetben van, kiszorítják a magról vetett, áttelelő fajták, amelyeknek sokkal nagyobb a termésátlaga. A fokhagymában felütötte a fejét az utóbbi időben egy olyan betegség is, amelynek okáról a szakemberek is egyelőre csak találgatnak, és rengeteg áru érkezik külföldről is importként. A helyi fajta azonban Kádár József szerint ízében és minőségében is a legjobb, ezért arra kérte a termelőket, a fokhagyma mellett, ha csak kis területen is, de termesszenek makói vöröshagymát is.

– A kereslet adott, ezt megmutatta a Hagymafesztivál is. Rengetegen jöttek az országból és külföldről is Makóra érte, de nem tudtuk őket kiszolgálni olyan mennyiségben, mint szerettük volna. – fogalmazott a képviselő.

A mostani nyertes pályázók egyik Kátai Jenő, aki már 20 éve főállású őstermelő. Mint elmondta, az utóbbi pár év eléggé gyötrelmes volt számára, mert az előállítási költségek emelkednek, a hagyma ára viszont ezt nem követi. Ennek ellenére eszébe sem jut, hogy felhagyjon a makói fajta termelésével, inkább fejleszt, hogy versenyképes tudjon maradni. A pályázaton elnyert 1,5 millió forintot is gép vásárlására fogja majd költeni.