Kiemelt hírek Térség

703 méter járda is örömet szerez Kövegyen

A főutca templom felőli oldalán 4 millió 681 ezer 524 forintból 703 méter járdát újítottak fel, mely építéséhez az önkormányzat 2 millió 202 ezer forint önrészt vállalt. Ez volt a legnagyobb fejlesztés az előző esztendőben Kövegyen. Az idén felnőtt fitneszparkot, a családsegítő új épületszárnya építését is tervezik. És ismét rendeznek falunapot. A képen: a polgármester modt köszöntőt a tavaly szeptemberi falunapon.

Galgóczkiné Krobák Mária polgármester szerint az előző esztendőben is fejlődött és gyarapodott a 404-es lélekszámú község, melyben tavaly – négy esztendő után – ismét rendeztek remek hangulatú falunapot Lázár János támogatásával.

– A legnagyobb fejlesztés a főutca 703 méteres szakasza járdájának felújítása, mely már igencsak aktuális volt, annak a rendkívül rossz állapota miatt. Erre a Belügyminisztérium pályázatán 14 millió 681 ezer 524 forintot nyertünk, s a község ehhez 2 millió 202 ezer forint önrészt biztosított. A járdát a Fehér és Fehér Útépítő Kft. építette újjá – ismertette a részleteket.

– Ez a 703 méter a Kossuth utca negyedét jelenti, a fönti buszmegállótól egész a kerékpárútig tartó, a templom felőli oldalon lévő járdaszakaszt. A főutca nálunk a legforgalmasabb. Amiatt döntött a képviselő testület a templom felőli oldal felújításáról, mert az volt a rosszabb – mondta a polgármester.

Hozzátette, a fejlesztések közé tartozik, hogy a könyvtárba berendezéseket, eszközöket vásároltak, a kultúrházba új padokat, székeket, a teleházba pedig új monitorokat vettek.

A Makó-Csanádpalota közti út felújítása és a kerékpárút is előnyére vált Kövegynek.

Galgóczkiné Krobák Mária azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy folytatódott a közmunkaprogram, melyben az év elején még 23-an vettek részt, de a számuk az év végére 19-re csökkent, ugyanis a többiek időközben találtak maguknak állást.

– Az idei alapköltségvetés, melyet még nem fogadtunk el, 12-14 millió forint körül lesz, s majd ehhez jönnek a különféle pályázatok. A TOP-os pályázataink alapjait már leraktuk. Van egy 22 milliós és egy 38 milliós már megnyert pályázatunk. Ezek a családsegítő új épületszárnyának építését, a községháza és a könyvtár energetikai felújítását jelentik. Még napelem is került majd a tetejükre. De az idén folytatjuk a közmunkaprogramot is. De van beadott Leader-pályázatunk is. Ez utóbbi 1 millió forint értékben a falunap megrendezését célozza, a másik pályázat pedig kültéri felnőtt játszó- azaz fitnesz tér építését tenné lehetővé. Ezt a jelenlegi gyermekjátszótér melletti szabad területre képzeltük el.

A polgármester elmondta. A legnagyobb eredménynek két további dolgot tart: azt, hogy elkészült a Csanádpalota Makó közötti út felújítása, mely a két város közötti Kövegyet is előnyösen érintette. A másik, hogy tavaly meg tudták őrizni a faluban élők számát.