Hírek Kék hírek Ország-világ

Nyolc év börtön lett a szerb kábítószercsempész büntetése

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt I. B. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Nem változott a kiszabott büntetés mértéke, így a vádlott jogerős büntetése 8 év szabadságvesztés és 8 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett. Változott viszont a szabadságvesztés végrehajtási fokozata, amit a táblabíróság börtönben határozott meg.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság által kimondott büntetés törvényes, arányos és megfelel az általános büntetéskiszabási gyakorlatnak is, ezért sem lényeges súlyosítása, sem enyhítése nem volt indokolt. Tekintettel viszont arra, hogy a magyar nyelvet nem ismerő vádlottnak lakhelyétől és családjától távol kell büntetését letöltenie, az ítélőtábla a fegyháznál enyhébb börtönben határozta meg a végrehajtás helyét.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Különösen jelentős mennyiségű, az ország területére behozatallal elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. március 29-én I. B. szerb állampolgárt. Ezért őt a bíróság 8 év fegyházra és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott legkorábban a kiszabott szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napot bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában felmentéséért fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott 2017. január 15-én éjszaka jelentkezett belépésre egy kisteherautót vezetve Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőben. A gépjármű utastere és gyári tetőlemeze között kialakított dupla falú, 200-250 liter térfogatú rejtekhelyen 103 csomag, külön-külön fóliába csomagolt, összesen 37.565 gramm tömegű, kábítószernek minősülő, delta-9-THC hatóanyagot is tartalmazó növényi anyag (marihuána) volt elrejtve, amiről a vádlott tudott. Ezt a pénzügyőrök megtalálták és lefoglalták.

Az ország területére behozott 37.565 gramm össztömegű növényi anyag totál-THC tartalma legkevesebb 4.520 gramm volt, amely a különösen jelentős mennyiség alsó határának több, mint 3 és félszerese. (376%-a).

A vádlott a bűnösségét az eljárás során mindvégig tagadta, azt állítva, nem tudott arról, hogy a kisteherautóban kábítószer van elrejtve, ugyanis ezt a gépjárművet kölcsönkapta.

 

Forrás: Szegedi Ítélőtábla | Borítóképünk illusztráció.