Hírek Kiemelt hírek Makó

Itt a fokhagyma, hol a fokhagyma

Nagy port kavart nemrég, amikor kiderült, hogy egy makói vállalkozás spanyol import fokhagymát is árul, igaz, szerintük csak karácsony után volt erre szükség, addig kitartott a hazai. Utánajártunk a fokhagymabiznisznek, érdekes dolgokra bukkantunk.

Rengeteget harcolnak a hazai termelők a külföldről érkező, olcsóbb, de sok esetben rosszabb minőségű import termékekkel, nincs ez másként a makói hagyma esetében sem. A napokban éppen az váltott ki felháborodást, hogy egy helyi vállalkozás egy áruházláncban az úgynevezett lédig, nem előre csomagolt formában Spanyolországból érkező fokhagymát is árul. Az érintett cég – amely egyébként a makói Sirokmán Kft. – akkor arra hivatkozott, hogy a hálós fokhagymájuk most is magyar, a nem kimértet kellett pótolni importtal, azt is csak karácsony után.

Portálunkhoz is eljutottak képek a spanyol import fokhagymáról, ezért több helyi termelővel is beszéltünk, hogy jobban belelássunk a fokhagyma kereskedelembe, és kiderítsük, mennyire jellemző a hasonló gyakorlat, illetve mit szólnak hozzá.

Mint megtudtuk, nyílt titok, hogy nem csak egy vállalkozás, hanem többen is hoznak be külföldi fokhagymát helyi szinten is. Sőt, bár csak most került nyilvánosságra, ez nem csak év végén jellemző, hanem gyakorlatilag a fokhagyma érésétől kezdve. Azt ugyan nem tudták megmondani, igaz-e ez a most a figyelem középpontjába került vállalkozásra is, de ebben mindenesetre sokkal nagyobb problémát látnak, mint ha csak az elfogyott hazait akarnák pótolni.

Ami viszont biztos, hogy sokat lehet profitálni azon, ha valaki külföldről hoz be. A magyar fokhagymát ugyanis a termelőktől kilónként mintegy 4-600 forintos áron veszik át (majd árulják ennek többszöröséért a boltban), miközben maga a termelés költsége is minimum 400 forint.

Az importhoz viszont információink szerint akár 1 eurós, vagyis 320 forint körüli áron hozzá lehet jutni. Ha ehhez hozzávesszük még, hogy a lepakoláson/felpakoláson kívül nem sokat kell vele vergődni, miközben a magyar termékkel rengeteget dolgoznak, és nagy kockázat is van benne az időjárás miatt, máris érthetővé válik, miért is éri meg az egész.

Megkerestük az Országos Hagyma Terméktanács elnökét is, akitől szintén érdekes információkat kaptunk. Fekete János portálunknak megerősítette az említett fokhagyma felvásárlási ár alakulását, illetve azt is, hogy import sem csak most van. Megtudtuk, Makón is vannak olyan vállalkozások, amelyek hazaival nem is, csak külföldről behozott hagymával foglalkoznak.

A terméktanács elnöke elmondta, a folytonossággal akadnak problémák, előfordul, hogy jobb ajánlat esetén a termelők nem a biztosra mennek, hanem máshol értékesítik a terményt. A felvásárlónak viszont a szerződése szerint hetente, kéthetente szállítania kell, különben kötbért fizet. Szerinte sokan ezért is nyúlnak az importhoz, mert leadják a rendelést, és az megbízhatóan érkezik.

Ezzel együtt a múlt pénteki Gazdaköri gyűlésen – amelyen mintegy 80-an vettek részt – is szóba került az import fokhagyma kérdése, és akkor többen jelezték, az őszi fokhagymából még van a helyi termelőknek. Makó ráadásul nem olyan nagy város, a gazdák ismerik egymást, aki vásárolni akar, azt útbaigazítják. Arról, hogy van-e még elérhető termény, az információkat tehát meg lehet szerezni.

Megkerestük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnökét is, aki portálunknak elmondta, import termény megjelenését a piacon semmiképpen nem tartja elfogadhatónak, míg van elérhető hazai áru a termelőknél.

Szél István hangsúlyozta, a külföldről behozott termény nem a magyar családi gazdaságok, termelők fejlődését és megélhetését segíti elő, emellett ízben és minőségben is sokkal rosszabb, mint a hazai. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kormánnyal együtt arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a vásárlók elsősorban a hazai termékeket válasszák az importtal szemben.