Hírek Kiemelt hírek Makó

Forgalomlassítás Makón – civil kezdeményezés mögé bújtatott politikai akció?

Szombaton három órán keresztül lassítják a forgalmat a Szegedi utcán a túlóratörvény és a kormány elleni tiltakozásként. A demonstrációnak papíron pártoktól függetlenül szervezője van, bár szerintünk nem attól lesz civil szervezés, hogy egy ember a nevét adja hozzá, a többit meg párt(ok) intézik.

– Jani László a tüntetés szervezője újabb, forgalomlassító demonstrációt jelentett be, amelyhez kérte a pártok segítését is. – mondta el a DK választókerületi elnöke a szombati demonstráció helyszínén.

A pártok meg, de Mucsi Tamásék legalábbis biztosan, természetesen minden segítséget megadnak ehhez. A politikus a sajtótájékoztatóján először úgy fogalmazott, hogy megkapták az engedélyeket a rendőrségtől és a közlekedésfelügyelettől is, ezért rákérdeztünk, hogy ez esetben Jani László a nevén kívül mit biztosít hozzáadott értékként, mert hogy az nem túl sok.

Mucsi Tamás erre válaszolva annyit pontosított, hogy az engedélyeket Jani László kérte, a DK pedig „csak” a mozgósításban, és a szervezési feladatok ellátásában (például az előírásoknak megfelelően rendezők biztosítása) segítenek.

A lényegen ez azért nem sokat változtat, Jani László voltaképpen mégiscsak a nevét adja, szinte minden mást politikai párt(ok) tesznek hozzá. De legalább el lehet mondani sajtótájékoztatón, meg tüntetésen, hogy kérem, ez egy civil rendezvény.

Országosan is sok jel mutat arra, hogy a tüntetéseknek nem sok köze van “a néphez”, Makón sem lesz ez másként. Jani László tudomásunk szerint nem tartott sajtótájékoztatót sem a céljáról, sem magáról az eseményről, ahogyan nem emel kifogást az ellen sem, hogy ezt egy politikai párt képviselője teszi meg helyette. Normális esetben ez úgy működik, hogy bejelenti, hogy lesz forgalomlassítás, és kéri hozzá a pártok segítségét.

Majd ezután jön a DK sajtótájékoztató, ahol előáll Mucsi Tamás csillogó szemekkel,  hogy persze László segítünk. Azzal sincs baj, ha ez egy politikai kezdeményezés, csak azt illik jelezni. Tudják ezt nyilván a párt(ok) is, csak akkor az egyébként sem túl nagy érdeklődés a különböző pártszimpátiák miatt valószínűleg még kisebb lenne.

A Facebookon előzetesen kiszivárgott információk alapján sokan nem értenek egyet a forgalomlassítással, főleg az nem világos számukra, a demonstrációnak ezzel a formájával mit lehet elérni azon kívül, hogy az emberek nem tudnak időben eljutni oda, ahová szeretnének.

A választókerületi elnök szerint azonban nem az a cél, hogy felbosszantsák az embereket, hanem hogy tiltakozzanak a túlóratörvény, és a kormány ellen. Mucsi úgy véli többen fognak ezzel egyetérteni, mint akik felháborodnak a forgalomlassításon.

– Meg lehet majd nézni, hogy hányan fognak úgy elmenni mellettünk, hogy dudálnak és egyetértenek – tette hozzá. Bár jeleztük neki, hogy a dudálás nem feltétlenül az egyetértés nemzetközi jelzése, sőt, általában ennek ellenkezője, szerinte forgalomlassításos demonstráció esetén a többség mégis egyetértően dudál. Oké. A lényeg, hogy január 19-én szombaton, a Lidl és a Penny között a Szegedi utcán forgalomlassításos demonstráció.

Az ellenzék meg – ahogyan általában szokta – most is csak két dolgot ért csúnyán félre. Az egyik a „civil” szó, a másik meg a „többség”