Kiemelt hírek Térség

Felfűrészelve adja a szociális tűzifát a pitvarosi önkormányzat

A korábbi évek rossz tapasztalata miatt nem rönkökben, hanem felfűrészelve, illetve hasogatva osztják ki a szociális tűzifát Pitvaroson. A legidősebbeknek kérésre házhoz is viszik, a fiataloknak pedig kézikocsit is kölcsön adnak az elszállításához.

Javában hasogatják és fűrészelik azt a szociális tűzifát, melyet hamarosan osztanak Pitvaroson. Minden érintettnek 850 kiló jár.

– A Belügyminisztériumtól nyert támogatásból – Lázár János segítségével – a szociális tűzifa 30 százalékát Mezőhegyesről tudtuk megvásárolni, kereskedőtől ugyanis nem lehet venni, a Délalföldi Erdészeti Zrt-nek pedig nincs elegendő. A többit pedig egy olyan vállalkozótól, aki megfelelt a pályázati kiírás előírásainak. Ezt a fát egészen Maroslelén túlról szállítják hozzánk. A tüzelőt az idősebbeknek kiszállítjuk, a fiatalabbaknak azonban maguknak kell hazavinniük. Az utóbbiaknak – igény szerint – kiskocsit ehhez is biztosítunk – mondta Radó Tibor.

Pitvaros polgármestere hozzátette: azért darabolják fel a községháza udvarán tárolt fát, mert a korábbi években azt tapasztalták, hogy néhányan megpróbáltak, kvázi segítő szándékkal, de bődületes összegekért felhasogatni az idősek fáját. – Miután mi nem tudjuk kiszűrni, hogy ki mennyiért vágja fel a fát, így inkább a mi közmunkásaink teszik ezt meg. Szalagfűrésszel és rönkhasítóval – mondta.

Több mint 100, szociálisan rászorult család kapja meg a téli tüzelőt, melyből összesen 193 köbméternyi áll az önkormányzat rendelkezésére.

A szociális tűzifa közel négy és fél méteres kupacokban áll, s az ezt alkotó rönkök darabolás: hasítása és fűrészelése után kezdődik a kiosztásuk.