Belföld Hírek Kiemelt hírek

Migrációról és a büdzséről is tárgyalnak a kormánypártok

Az ellenzék tevékenységével, az EP-választásokkal és biztonsági kérdésekkel is foglalkoznak február 13. és 15. között a Fidesz–KDNP frakcióülésén – értesült a Magyar Hírlap.

Többek között a májusi EP-választás, a költségvetés, valamint családpolitikai kérdések is szerepelnek a Fidesz–KDNP évadnyitó, kihelyezett frakcióülésének témái között – értesült a lap kormánypárti forrásból.

A közelgő európai parlamenti (EP) választás és az azt megelőző kampány lesz az egyik kiemelt témája a kormánypártok február 13. és 15. közötti kihelyezett frakcióülésének – tájékoztatták lapunkat kormánypárti források. Egyúttal megerősítették a Magyar Idők múlt hét végi információját, miszerint biztonsági okokból jelenleg még nem nyilvános a tanácskozás helyszíne. Az utóbbi évek gyakorlata egyébként az volt, hogy a szeptemberi kihelyezett frakcióülést Velencén, a februárit pedig Visegrádon tartották a képviselők.

A lap forrásai beszámoltak arról is, hogy az ülésen biztosan szóba kerül az ellenzék is, „amely már régen elkezdte a kampányt az EP-választásra”. Ezenkívül, mint minden alkalommal, most is téma lesz a költségvetés, továbbá családpolitikai intézkedések és a migráció-biztonsági kérdések is napirenden lesznek. A szokásokhoz hűen a kihelyezett frakcióülés első napján Orbán Viktor miniszterelnök megtartja az évadnyitó beszédét a frakciószövetség előtt. Arról egyelőre nem született döntés, hogy milyen kabinetülések lesznek a tanácskozáson.

Ismert, annak a hagyománya, hogy a kormánypártok a parlamenti szezonkezdet előtt többnapos ülést tartanak, 2010-ig nyúlik vissza. Az első helyszín Tapolca volt, ahol a devizahitelesek megsegítése érdekében szükséges intézkedésekről tárgyaltak a képviselők. Ekkor értékelte Orbán Viktor a kormány első száz napját a frakciószövetség előtt.

Tavaly ősszel Velencén volt a Fidesz–KDNP kihelyezett évadnyitó frakcióülése, amelyen a kormánypártok két új kabinetet hoztak létre: egy népesedéspolitikait Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vezetésével, valamint egy bevándorláspolitikai–migrációs kabinetet Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkárának vezetésével.

A képviselők döntöttek arról is, hogy az Országgyűlés elé terjesztenek egy, a Sargentini-jelentést elítélő határozati javaslatot. A tavalyi februári kihelyezett frakcióülésen a Stop Soros törvénycsomag, az ENSZ migrációs csomagja és a megelőző nyolc év kormányzati munkájának értékelése szerepelt napirenden. Az azt megelőző, 2017. szeptemberi velencei tanácskozáson a főbb témák között volt a betelepítési kvóta és a családok védelme. Akkor személyi döntéseket is hoztak, például megválasztották a Fidesz-frakció vezetőjének Gulyás Gergelyt, aki Kósa Lajost váltotta a képviselőcsoport élén. A 2016-os lillafüredi februári frakcióülésen többek között migrációról, a terrorveszélyhelyzet miatti hatodik Alaptörvény-módosításról tárgyaltak a kormánypártok, de a közoktatás és az egészségügy helyzete is napirenden volt. A 2015-ös frakcióülésen dőlt el, hogy Rogán Antal lesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.