Hírek Külföld

Egy szír bevándorlót gyanúsítanak a bécsújhelyi lány megölésével

Vasárnap délelőtt, édesanyja bukkant rá a lánya holttestére Bécsújhely egyik parkjában. A rendőrség kezdetektől fogva barátját, egy 18 éves szír bevándorlót gyanúsított, aki az előzetes vizsgálatok alapján megverte, majd megfojtotta áldozatát – írja a Hirado.hu. A párt utoljára szombaton este látták együtt, több szórakozóhelyen.

Miután a 16 éves lány reggelig nem ért haza, a családja elindult megkeresni. A gyanúsítottat vasárnap elfogták. A férfi 2014-ben érkezett Ausztriába, sajtóhírek szerint nem volt ismeretlen az osztrák hatóságok előtt. Tavaly októberében kiutasítási eljárást indult ellene – hangzott el az M1 Híradójában.

Az erőszak és a késelések folyamatosak voltak tavaly márciusban Bécsben is. A legforgalmassabb vonat- és metróállomásokon mindennaposak voltak a razziák. A rendzavarásokért és bűncselekményekért főként afgán, algériai, vagy éppen egyiptomi migránsok voltak a felelősek.

Legyen fegyvermentes övezet Bécs – ezzel a javaslattal állt elő hétfőn az osztrák főváros önkormányzata. A hírt többek között az osztrák közszolgálati csatorna internetes oldalán is közölték. A cikk szerint tiltás nem csak a fegyverekre terjedne ki, hanem olyan eszközökre is, amelyek alkalmasak az emberi élet kioltására, mint a például a zsebkés. A korlátozás alól azok kapnának felmentést, akik a foglalkozásuk során fegyvert használhatnak, vagy hivatalos fegyvertartási engedélyük van.

Szombaton a Bild című német napilap internetes kiadása adta hírül, hogy egy afgán menedékkérő késsel támadt egy terhes lengyel nőre egy német kórházban. A bűncselekmény a Rajna-vidékbeli Bad Kreuznachban történt. A férfi a nőnél volt látogatóban, amikor éles vita alakult ki köztük. Ennek hevében szúrta hasba a nőt.

Az áldozat állapotát egy sürgősségi műtéttel ugyan sikerült stabilizálni, magzata azonban meghalt. Azt egyelőre nem tudni, hogy az áldozat milyen viszonyban volt az afgán származású támadóval. A férfi később feladta magát, a hatóságok őrizetbe vették, gyilkossági kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják.

Németországban is gyakoriak a késelések

Legutóbb tavaly december közepén volt késes támadás Németországban, akkor egy férfi késsel sebesített meg egy hazafelé tartó nőt. A támadó elmenekült a helyszínről. Néhány órával később a helyszíntől alig néhány száz méterre két másik nőt is megkéselt. Szeptemberben egy 22 éves férfi halt meg, aki egy nő védelmére kelt egy játszótéren.

Az ügyben két afgán származású férfit vett őrizetbe a rendőrség. Egyikük nem sokkal korábban kapta meg a menekültstátuszt, a másik bevándorló pedig kitoloncolás előtt állt. A dulakodás közben a két migráns férfi kései is előkerültek.

Augusztus végén a németországi Chemnitz városában egy vita során megkéseltek egy harmincöt éves német férfit, aki belehalt sérüléseibe. Az ügyben egy iraki és egy szír férfit vettek őrizetbe. A városban ezután a migránsok ellen folyamatosak voltak a tüntetések, hetekig nem állt helyre a nyugalom.

Borítóképünk illusztráció.