Belföld Hírek

A gerillaharcból nem lesz többség

Ma már csak az Orbán-ellenesség tartja össze a teljesen identitását vesztett Jobbikot – mondta hétértékelőjében Boros Bánk Levente, aki a baloldalon zajló ötletelést Gyurcsány Ferenc folyton változó kormányprogramjaihoz hasonlította. Az elemző szerint a múlt heti kormányinfón kiderült, Orbán Viktor egészen más minőséget képvisel, mint az őt támadó médiamunkások és az általuk képviselt politikusok.

A hangzatos elképzelésekkel már tele van a padlás, de az ellenzéki pártok most sem tudnak semmiben sem megegyezni – mondta a múlt heti ellenzéki események kapcsán Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. A folyamatot ahhoz hasonlította, amikor Gyurcsány Ferenc kormányfőként háromhavonta hirdetett új programot, de egyikből sem lett semmi. Másodvonalbeli politikusok egyeztetnek, majd mondanak nagyokat, de mindezt nem egyeztetik saját pártjuk vezetésével, amely nem döntött semmi olyanról, amelyet az adott politikus már megállapodásként tálal. Ugyanez a helyzet a közös listával, ami jól hangzik, de nem lesz belőle semmi – fejtette ki az elemző.

A politológus szerint az a jogos kérdés is felmerül, hogy a most magukat előtérbe helyező politikusok – így például Hadházy Ákos vagy Szél Bernadett – kit képviselnek jelenleg? De ugyanez elmondható a Jobbikról, amelyben a szóvivő Mirkóczki Ádám tesz kijelentéseket, de azt nem tudjuk, hogy a párt elnöke pél­dául mit gondol ezekről. A tehetetlenséget jellemzi az is, hogy a nagy hangerővel január 19-ére bejelentett tiltakozás mögül is kihátrálnak a szakszervezetek, így se sztrájk, se tiltakozás nem lesz. A tüntető politikusok pedig nem tudnak több embert kivinni az utcára. Mindez tovább rombolja az ellenzék hitelét – mondta Boros Bánk.

Persze a gerillaharcot lehet tovább folytatni, de ettől még nem kerülnek többségbe, sőt a politológus szerint ez a fegyver visszafelé is elsülhet, hiszen az állandó rendzavarásból előbb-utóbb mindenkinek elege lesz. A Jobbik és a baloldal egyre nyilvánvalóbb összeborulásáról az elemző elmondta: a folyamat oda vezethető vissza, hogy a Jobbikban már fogalmuk sincs arról, hogy kicsodák is ők valójában. Elvesztették eredeti identitásukat, ami fogódzóként szolgált az aktuál- és szakpolitikai vitákban, témákban. Mára csupán az Orbán-ellenesség maradt, és ez vezetett oda, hogy már bárkikkel szót értenek, akik csupán ugyanezzel a negatív identitással rendelkeznek. Politikusaik saját sikertelenségük okát nem magukban, hanem az ellenségben találják meg, és ezzel fel is mentik magukat. A Jobbikkal szemben ugyanakkor Gyurcsányék előnyben vannak, hiszen ők tudják magukról, hogy kicsodák, mik a céljaik – hívta fel a figyelmet Boros Bánk.

Az elemző szerint akik a Jobbik támogatói maradtak, azokat már csak a kormányellenes nehézségi erő viszi előre. Ezeknek a pártoknak a közeledése egymáshoz csak azt jelzi, hogy ez ma a választék, ebből lehet főzni.

A politológus szerint a Miniszterelnökségen működő menza olcsósága körül kialakult botrány tipikus esete a „ha van sapka, az a baj, ha nincs sapka, akkor az” nevű játéknak. Először abba kötöttek bele, hogy a Gundel szállítja az ételt, majd abba, hogy ez a patinás étterem olcsón biztosítja az étkezést. Ez csak egy hecckampány – összegzett Boros Bánk.

Az elemző az előző hét jelentős eseményének tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tartotta a Kormányinfót. Fontos volt, hogy a kormányfő kiállt az újságírók elé, főleg most, amikor többen azt próbálják meg elhitetni a közvéleménnyel, hogy feje tetejére állt az ország – hangsúlyozta Boros Bánk. A sajtótájékoztatón azután kiderült, a baloldali újságírók nem tudtak kellemetlen perceket szerezni a miniszterelnöknek. Látható volt, hogy a kormányfő egészen más minőséget képvisel, mint az őt támadó médiamunkások és azok a politikusok, akiket képviselnek. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem alkalmasak a hatékony ellenzéki szerep betöltésére.