Hírek Külföld

Dzsihadistákat csempésztek a migránsok között Európába

Az olasz rendőrség olyan személyeket tartóztatott le egy nagyszabású razzia során, akik arra specializálódtak, hogy radikális iszlamistákat csempésszenek Európába. Az embercsempészek az egyszerű migránsok közé keverték a dzsihadistákat, akiket csónakokkal vittek Olaszországba. A hálózatot egy korábbi dzsihadista buktatta le – írja a 888.

Palermóban, Trapaniban, Caltanissettában és Bresciában razziázott az olasz rendőrség a héten. A nagyszabású akció során összesen 15 embert tartóztattak le, a vádak között embercsempészet, terrorizmus szerepel, amelyet a vádlottak bűnszövetségben követtek el – írja az esetről az Il Giornale olasz lap. A terroristákat Olaszországba becsempésző hálózatra egy korábbi iszlamista hívta fel a hatóságok figyelmét.

Azért mondtam el mindazt, amit tudok, mert nem szeretném, ha Olaszországban egy csapatnyi kamikazét találnának” – mondta a hatóságoknak a korábbi szélsőséges.

Az egyik gyanúsított különösen érdekelte a rendőröket, ugyanis az illető Facebook-oldalán az Iszlám Állam propagandájára lettek figyelmesek a hatóságok, valamint olyan felhívást is közzétett, amely Allah nevében a mártírrá válásra szólított fel.

Az ügyet ismerő palermói maffiaellenes ügyész szerint az előbb említett személy olyan Facebook-csoportokban is tag volt, amelyekben kapcsolatba léphetett iszlamista szélsőségesekkel.

A hatóságok szerint a szervezet elsősorban Tunéziából hozott át dzsihadistákat. Az  iszlamistákat csempésző csoport a hatóságok szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentett, mivel az iszlamistákat képesek voltak bújtatva, biztonságosan és gyorsan áthozni a tengeren.

A szervezet szolgáltatásait főként olyan szélsőségesek vették igénybe, akik már a tunéziai hatóságok szemében is gyanúsak voltak. A tunéziai parti őrség tavaly augusztusban már elfogott egy olyan hajót, amelyen összesen 15-en utaztak, közülük 9-en voltak kapcsolatba hozhatók terrorszervezetekkel.

Képünk illusztráció.