Kiemelt hírek Térség

A felhők fölé vitte kiszombori hallgatóit Kerekes Éva hegymászó

Az álmoktól a Manasulig címmel tartott élvezetes előadást a Kiszombori Ady Endre Művelődési házban pénteken este Kerekes Éva makói hegymászó, aki másodmagával első magyar nőként és első makóiként mászta meg a Nepálban található 8163 méter magas hegycsúcsot.

A közel ötven érdeklődő a fényképes és videós előadásnak koszönhetően nem csak részletes élménybeszámolót hallgathatott meg a Himalája csúcsának meghódításáról, de számos érdekességet is hallhatott a nepáli ételekről és szokásokról, valamint a hegymászás gyötrelmeiről. Így arról is hallott, hogy az El Camino franciaországi szakasza után Kerekes Éva nem a másik útvonalat járta végig, hanem alpinistának állt. Elsőnek az Alpok legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-ot hódított meg. Megtudták, hogy úgy készült a 8000 méteres himalájai csúcsok meghódítására, hogy beiratkozott egy dél-tiroli jégfal megmászását oktató tanfolyamra, s soha sem fázott úgy még, mint ott.

Endresz Erzsébet, az előadást szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke vezette be az előadást.

A Manasuli meghódítása nehézségei pedig már a repülőtéren megkezdődtek, mert 5 kilós túlsúlyt vitt a hátizsákjában, a repülő a rossz időjárási viszonyok miatt Dardzsilingban szállt le előbb, Katmandu helyett. S mert a fogadó cég azt hitte, aznap már nem is érnek Katmanduba, így mikor végre megérkeztek, senki sem várta ott őket, így taxival kellett elmenniük a szállásra.

Az érdeklődők a fényképek és a videók segítségével, illetve az  élménybeszámoló révén maguk is végigjárhatták a csúcs meghódításáig vivő utat, de még azt is megtudták, hogy hogyan lehetett fürödni az 5000 méternél magasabba fekvő alaptáborban, illetve hogyan volt felszerelve az a bizonyos kék sátor. (A haza pottyantós nepáli változata.)

– Fantasztikus jó érzés volt a világ egyik legmagasabb pontján állni, főleg, hogy az ember tudja, hogy mindent megtett azért, hogy följuthasson oda – mondta a makói hegymászó. – Sokat dolgoztunk érte, keményen edzettünk hosszú hónapokon keresztül. Hogy miért vágtam bele? 2014-ben voltam az El Caminon, mely első és utolsó harmada hegyvidéken vezet keresztül, s ez elvarázsolt engem. De akkoriban még nem is gondoltam arra, hogy én majd valamikor 8000 méter fölé fogok merészkedni. De nem is ez volt a célom, hanem inkább az, hogy a következő évben szerettem volna egy olyan célt kitűzni magam elé, mely megvalósítható ez pedig Nyugat-Európa legmagasabb pontját, a Mont Blanc-ot jelentette. Úgy terveztem, hogy a születésnapomat annak a tetején ünneplem. Augusztus 20-án a születésnapom előtt 5 nappal sikeresen meg is másztam. A következő évben másik kihívást kerestem magamnak: Európa legészakibb pontját szerettem volna meglátogatni. Körbejártam volna Európa “leg”-jeit. Az élet úgy hozta, hogy ebből nem lett semmi, helyette azonban lett egy Everest trekking túra, mely a Kalapathar megmászásával végződött. Itt ismertem meg későbbi mászótársamat, Herczeg Angelikát – tette hozzá Kerekes Éva. Azt is elárulta, hogy a hegymászók között egyre több a nő, míg korábban 80:20 volt a férfiak-nők aránya, addig mára ez 60:40-re változott.

Kerekes Éva édesanyja is felpróbálta lánya felszerelését

– Mi Andival immár küldetést vállaltunk magunkra. Az expedíciónk neve az hogy „Éld az álmaidat!” Szeretnénk megmutatni, a nőknek, hogy igenis, éljék az álmaikat, merjenek nagyot álmodni, s tegyenek, küzdjenek a megvalósításáért, mert nincs lehetetlen. Nem elegendő, ha az ember csak otthon álmodozik, hogy milyen jó lenne itt vagy ott, hanem kellő tenni akarással, akaraterővel, kitartással bármit el lehet érni, amit szeretnénk. – mondta Kerekes Éva, aki a magyar mellett a makói zászlót is kitűzte a 8163 méter magas csúcsra.

A makói hegymászó egyébként az előadásra elvitte a felszerelése egy részét, a hegymászóruháját, a jégcsákányát és a szöges hegymászóbakancsát is, melyeket a bátor jelentkezők fel is próbálhattak.