Kiemelt hírek Makó

A doni tragédiára emlékeztek Makón

1943 januárjában súlyos csapást mértek az orosz csapatok a II. magyar hadseregre. A Don partján a túlerőben és technikai fölényben lévő ellenség közel 200 ezer honfitársunkra támadt.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Makói Szervezete a doni áttörés 76. évfordulójára emlékezett meg péntek délután a Csanád vezér téri II. világháborús emlékműnél. Halmágyi Pál, nyugalmazott múzeumigazgató idézte fel az 1943. januári eseményeket.

Mint beszédében elmondta, a második magyar hadtest szinte érezte, hogy a tragédia hamarosan bekövetkezik, ugyanis felderítők már jelentették az ellenséges csapatok készülődését. Azonban a támadásra mégsem tudtak honfitársaink felkészülni.

– A súlyos tragédiához több dolog is vezetett: a mínusz 30-35 fokos hideg, a 200 ezer katonából csak a fele tudott fátyolszerű védettséget tudott kialakítani és nem volt második védősor. A páncélelhárítás gyenge, harckocsik száma minimális, a tüzérség mozdíthatatlan volt. Utánpótlás, emberanyag nem volt, az ellátás gyengélkedett. De a legfontosabb, hogy a támadó csapatok hatalmas létszám- és technikai fölényben voltak a magyarokhoz képest – fogalmazott Halmágyi Pál.

navigate_before
navigate_next

A 200 ezer magyar katona között számos makói és térségi hadfi esett el. Ezen a napon értük is gyújtottak mécseset az megemlékezők.