Hírek Térség

Újabb feljelentés Szegeden

Hűtlen és hanyag kezelés miatt feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél a szegedi Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása kapcsán Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója – írja a Magyar Idők.

Az ügy előzménye, hogy az MSZP-s vezetésű szegedi önkormányzat és az akkor Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 2007 szep­temberében hárommillió forint törzstőkével megalapította a Ligetfürdő Kft.-t. A következő év tavaszán a cégnél tőkét emeltek, amelynek összege 1,3 milliárd forint fölé emelkedett.

Szeged apportként 1,040 milliárd forintot vitt be a közös vállalkozásba – belépett a Ligetfürdő Kft.-be az önkormányzat egyik cége, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. –, míg a Hunguest Hotels Zrt. csaknem 265 millió forintot adott a tőkeemeléshez.

Egy év múlva a cég a Ligetfürdő fejlesztését határozta el, amihez hárommilliárd forint európai uniós támogatást igényeltek. A beruházás 2010 tavaszára készült el, a fejlesztés összértéke több mint 7,8 milliárd forint volt.

Az ügy érdekessége, hogy ezt a fejlesztést is a Szeviép Zrt. végezte, a vállalat itt is átverte az alvállalkozókat, nem fizetett nekik. Ismert, a Szeviép volt vezetőit első fokon, nem jogerősen tavaly novemberben ítélték letöltendő szabadságvesztésre.

Később kiderült, hogy a Ligetfürdőnél végrehajtott tőkeemeléskor a szegedi önkormányzat és a Hunguest vezetése között létrejött egy megállapodás, amely szerint a város a beruházás elkészülte után öt évvel meghirdeti eladásra a 80 százalékos üzletrészét. Lefektették, hogy ha a piacon nem kel el az üzletrész, akkor a Hunguest kötelezettséget vállal a megvásárlására.

A vételárat is meghatározták, úgy egyeztek meg, hogy a város üzletrésze a Szeged által apportált érték inflációval növelt értékén cserélhet gazdát. Szabó Bálint a feljelentésben rámutatott arra, hogy a megállapodásban Szeged egy sor jogáról lemondott, például nem a város nevezte ki a Ligetfürdő Kft. ügyvezetőjét sem.

Az öt év alatt senki nem jelentkezett a város tulajdonrészéért, ezért az üzlet 1,4 milliárd forintért megköttetett a felek között. Szabó beadványában ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a vételárnál nem vették figyelembe az európai uniós támogatást, vagyis Szegedet legalább 2,4 milliárd kár érhette, a jogász ezért fordult a legfőbb ügyészhez.

Borítókép: MTI Fotó/Németh György.