Hírek Kiemelt hírek Makó

Mintegy 400 millióból újul meg a Szikszai óvoda

A kormány összesen 30 milliárd forintot biztosított a Magyarországi Református Egyház fenntartásában lévő óvodák felújítására. Az egyházkerület döntése alapján a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola teljesen megújulhat.

– Makó város sikertörténete többek között abban is áll, hogy a városunkban lévő oktatási, nevelési intézményekben szinte minden városrészben fejlesztés, bővítés valósult meg. – mondta el Farkas Éva Erzsébet a Szikszai óvoda felújításáról tartott sajtótájékoztatón.

A polgármester emlékeztetett arra, nemrég jelenthették be a Juhász Gyula középiskola felújítását, most pedig arról is döntés született, hogy a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola óvodája mintegy 400 millió forintból újulhat meg.

– Nagyon régóta várunk erre, az épület, amiben vagyunk annak idején nem óvodának épült, öreg, kevés kiszolgáló helyiség van benne. A felújításnak köszönhetően egy nagyon korszerű tálalókonyha, tornaszoba, szertárak, sószoba is rendelkezésre áll majd. – emelte ki, az óvoda igazgatója, hozzátéve, hogy az intézményben jelenleg 113 gyerek van.

Bertus-Barcza Csabáné hangsúlyozta, a nevelős testület a hagyományok őrzését és a hitéletre nevelést nagyon fontosnak tartja, az intézmény pedig benne van a Boldog Óvoda programban, és a Zöld Óvoda hálózatnak is tagja.

Kotormán István megtudtuk, a 30 milliárd forintos keretre többszörös túljelentkezés volt, hiszen az 100 százalékos támogatást biztosít. Az itteni egyházközség a közel 20 éves nevelőmunkájával nagyon jó eredményekkel büszkélkedhet.

– Igen komoly egyeztetés és elbírálás előzte meg a döntést, mind a négy egyházkerület Magyarországon jól körüljárta, hogy melyek azok a kérelmek, amelyeknek megvan a létjogosultsága. Megnézték hová valósulnának meg ezek a fejlesztések, ott milyen hitéleti tevékenység folyik, van-e értelme a felújításoknak. – mondta el a lelkész-igazgató.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormány döntése alapján 2017-ben biztosított 30 milliárd forint támogatást a Magyarországi Református Egyházszámára. A pályázatok elbírálását követően most 70 óvoda újulhat meg országszerte, köztük Makón is.