Belföld Hírek Kiemelt hírek

Közleményben reagált a Henkel Magyarország Kft. az ellenzéki csúsztatásokra

A túlóratörvény elleni tiltakozás véres kardjaként hordozta körbe az ellenzék, többek között a makói tüntetésen is azt a híresztelést tavaly év végén, hogy már van olyan gyár, ahol heti 68 órára fogják kötelezni a dolgozókat. Az érintett cég most tisztázott pár dolgot.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára turnézott azzal először az ATV-ben tavaly év végén, hogy egy 4500 fős Békés megyei kisvárosban a helyi multinacionális cég a kormány stratégiai partnere, és három hónapos munkaidőkeretben heti 68 órában foglalkoztatja a munkavállalóit. Azt is hozzátette: a szerződés alapján hét közben 12 órás műszakok vannak, amiket szombaton egy 8 órás műszak követ.

Az ellenzék azután gyorsan bele is kapaszkodott ebbe, így vonult be a köztudatba a túlóratörvény véres kardjaként a Henkel Magyarország Kft., amely most közleményt adott ki az egész ügyről. Több olyan részlettel benne, amiről a politikusok – mivel nem illik bele az általuk sugallni kívánt képbe – szépen csendben maradtak.

A német társaság először is leszögezi, hogy a körösladányi üzem gyártási folyamatainak rugalmassága nélkülözhetetlen. Ez biztosítja a gyár növekedését, a beruházásokat, a munkahelyek fenntartását és új munkahelyek teremtését.

Ennek a rugalmasságnak az érdekében alkalmazzák a munkaidőkeretet már több mint 15 éve.

Jelenleg ezen gyakorlaton a kollektív szerződésekben nem kíván változtatni a Henkel, függetlenül a munka törvénykönyve 2019-es változásaitól, áll a közleményben.

– A Munka törvénykönyve már 2002 óta lehetővé teszi az egyenlőtlen munkaidő beosztást, azaz a munkaidőkeret alkalmazását, mely számos hazai vállalatnál alkalmazott, törvényes munkaszervezési eszköz. A körösladányi gyárban az érdekképviselet és a vezetőség között a munkaidőkeret 2003-as bevezetése és kollektív szerződésbe foglalása óta folyamatos, konstruktív egyeztetés zajlik, mely alapján a munkavállalók érdekében egyre több védelmi pontot és jelentős kedvezményeket építettek be a munkaidőkeret szabályozásunkba. Ezzel a pozitív gyakorlattal a Henkel felelősségteljes munkáltatóként jár el munkavállalói védelmében, miközben törekszik a versenyképes működés fenntartására – hangsúlyozza a vállalat.

A cég szerint kollektív szerződésük hosszú évek óta számos juttatást és anyagi támogatást biztosít munkatársaiknak és családjaiknak, mint például a 13. és 14. havi fizetés, a minden dolgozónk számára egységes bruttó 700 ezer forintos keretük tartalmaz évente teljes körű preventív szűrővizsgálat és korlátlan hozzáférés magánklinikai orvosi ellátáshoz, táppénzkiegészítés 30-90 nap között, gyermek születése esetén pénzbeli támogatás, iskolakezdési támogatás még a felsőoktatásban résztvevő gyermekek után is, kamatmentes kölcsön lakásvásárláshoz, vagy felújításhoz, saját termékek kedvezményes vásárlása.

Ettől függetlenül persze nem biztos, hogy leányálom náluk dolgozni, de az a fajta rosszindulatú híresztelés, ami a vállalattal kapcsolatosan történt egyértelműen túlzás. Na, de láttunk már ilyet, meg még fogunk is…

Borítókép forrása: Csaba TV