Belföld Hírek

Saját pecsenyéjüket sütögetik az ellenzéki pártok

Először a szakszervezeti lufi fog kipukkanni, aztán az ellenzéki összeborulás bomlik fel – vetítette előre a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus.

Az ellenzéki pártok a túlélésükért küzdenek, illetve a 2022-es mandátumért – foglalta össze a kormányellenes megmozdulások és akciók kapcsán Kiszelly Zoltán. A politológus a lapnak kifejtette, tavaly arról volt szó, hogy az áprilisban elbukó, ám a parlamentbe bekerülő politikusok miért veszik fel a fizetésüket, korábban, a választás előtt pedig inkább a Soros-féle álcivilek „hajtották maguk előtt” a kormányváltásról beszélő formációkat. Még a jelöltek kiválasztására is külön fórumozást szerveztek.

Ha most nem lépnek – s ezért is próbálkoztak rendkívüli parlamenti üléssel és közös fogadalomtétellel – , az „utca” megint átvette volna a kezdeményezést az ellenzéki pártoktól. Vagyis pozícióharc zajlik, amit most összefogással akarnak elfedni – magyarázta a szakértő, aki szerint a pártok között meglévő konfliktusok és ellentétek ettől még nem tűntek el. Sőt. Ezért hosszú távon aligha életképes konstrukció a teljes összeborulás – húzta alá Kiszelly Zoltán. Rámutatott: a hétvégi demonstráción felszólaló politikusok is a pártjuk kezdeményezéseit dobták be rövid beszédeikben, továbbra is mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. Nem más ez, mint ötletparádé.

Hasonló a helyzet a budapesti előválasztással, melyet éppen Puzsér Róbert önjelölt jelölt odaszúrásai kezdenek ki. Ugyancsak szocialista elképzelés a közös ellenzéki lista az EP-választásra, amivel leginkább az MSZP járna jól. És ismét egyre aktívabb az erőszakot elfogadó, füstgránátokkal kitűnő Momentum is, amely kvázi „föltolakodott a parlamenti pártok mellé az Országgyűlés lépcsőjére”.

Közben a szakszervezetek a „reneszánszukat akarják élni”, úgy, hogy évtizedekig nagyjából leszerepeltek. Csakhogy mivel nincs általános sztrájkhangulat, ezért Kiszelly szerint először a szakszervezeti lufi fog kipukkanni, aztán majd az ellenzéki összeborulás bomlik fel.

Összességében a Fidesznek továbbra sincs kihívója, az egyes pártok ugyanazokért a szavazókért küldenek, miközben az OECD felmérése is mutatja, Európában hátul kullogunk a túlóraszám tekintetében. Ráadásul eddig egyetlen cég jelezte, hogy élne az egyébként önkéntességre épülő, új szabályozás lehetőségével. Vagyis teljesen értelmetlen „rabszolgatörvényről” beszélni. Ami az új évhez kapcsolódó adóváltozásokat, az újabb támogatásokat és kedvezményeket illeti, az elemző úgy fogalmazott, erősödik az ország, most érezzük meg azt, amit a térség több állama már megtapasztalt: kicsivel mindig egyre könnyebb lesz.

Forrás: magyarhirlap.hu