Hírek Kiemelt hírek Makó

Továbbra sem látszik nyilvános beszámolója a Sándor Móricz Egyesületnek

Bár Zeitler Ádám szerint nincs értelme összeesküvés elméleteket gyártani a Makói Csípőst kiadó egyesület gazdálkodása kapcsán, tény, hogy egy hónap alatt sem történt előrelépés. A civil szervezetek névjegyzékében továbbra sem nyilvánosak a beszámolók.

Czirbus Gábor, a makói Fidesz elnöke tavaly november 29-én tartott sajtótájékoztatót arról, hogy bár minden civil szervezet és gazdasági társaság számára törvény írja elő az éves beszámolók leadását és nyilvánossá tételét, ez a Sándor Móricz Egyesületnél nem történt meg sem a 2016-os, sem a 2017-es év kapcsán.

Ez az az egyesület, amelynek a birosag.hu-n található civil szervezetek névjegyzéke szerint a mai napig Kiss Attila a Jobbik volt országgyűlési képviselője az elnöke. Bár az ő személye információink szerint már változott (a bejegyzésnek nyilván van átfutási ideje), az elérhető beszámolók között továbbra sincs ott sem a 2016-os, sem a 2017-es (nemsokára már a 2018-ast is le kellene adni).

Az elmúlt jó egy hónapban tehát nem sikerült előrelépni semmit az átláthatóság felé, annak ellenére sem, hogy december 7-én Zeilter Ádám, jobbikos önkormányzati képviselő, választókerületi elnök is elismerte, hiba hogy nem adták le a beszámolókat, és nagyon bízik benne, hogy ezt pótolni fogják.

Kiss Attiláék úgy látszik nem nagyon hallgatnak rá, pedig jó lenne. Többek között azért is, mert a Csongrád Megyei Önkormányzatban azért szüntették meg a megbízását, mert a médiaszolgáltatás összeférhetetlen a képviselőséggel.

A Jobbik korábbi országgyűlési képviselő jelöltje viszont tagadja, hogy médiaszolgáltató lett volna, többek között éppen arra hivatkozva, hogy a Makói Csípőssel nem végeztek gazdasági tevékenységet.

A beszámolók nyilvánosságra hozása, amellett, hogy törvényi kötelezettség, egy lépéssel közelebb vihetne annak megállapításához, hogy ez valóban így volt vagy nem.

Amíg pedig ez nem történik meg, hiába mondja Zeitler Ádám, hogy nem kell összeesküvés elméleteket gyártani, mert a nem átlátható gazdálkodás tény.

A korábban említett sajtótájékoztatón Czirbus Gábor azt is kiemelte, hogy az országos sajtóban hónapok óta téma, hogy a Jobbik bizonyos hozzá köthető médiumokat (például az N1TV-t – a szerk.), valamint országgyűlési kampányát Simicska Lajostól érkező pénzekből, feketén finanszírozhatta, amelyről a már kilépett párttagok számoltak be, és feljelentés is született az ügyben.

A Fidesz makói elnöke szerint pedig jelenleg semmi nem bizonyítja egyértelműen, hogy Makón és térségében a kampány finanszírozása nem ugyanígy történt.

Kérdésünket – tudomásuk szerint mikor várható a beszámolók nyilvánosságra hozása – elküldtük Kiss Attilának és Zeitler Ádámnak is, egyelőre csak utóbbitól kaptunk választ.

A jobbikos önkormányzati képviselő azt írta vissza számunkra, hogy a Sándor Móricz Egyesület gazdálkodásáról – így a beszámolók elkészültéről – nincs információja.