Belföld Kiemelt hírek

Változások történtek a pénzbeli szociális ellátásokban

2019. január 1-étől emelkedett az ápolási díj összege – olvasható a Csongrád Megyei Kormányhivatal Facebook-oldalán.

Mint a közleményből kiderül, 2019. január 1-étől emelkedett az ápolási díj összege, így az alap ápolási díj összege bruttó 37 ezer 490 forinta, a fokozott ápolást igénylő hozzátartozókat ápolók díja bruttó 56 ezer 400 forintra, a kiemelt ápolási díjra jogosultak díja bruttó 67 ezer 485 forintra emelkedett, mindez 15 százalékos növekedést jelent az előző évi ellátásokhoz képest.

További kedvező változás, hogy az ápolási díjat 2019-től igénybe veheti az is, aki elhunyt házastársa szülőjét vagy elhunyt házastársa testvérét ápolja, sőt az is, aki a kérelem benyújtását megelőző 10 éven belül legalább három évig nevelőszülőként háztartásában ellátott, nagykorúvá vált személy ápolását, gondozását végzi jelenleg is.

Új ellátási formaként került bevezetésre 2019. január 1-jétől a gyermekek otthongondozási díja (GYOD), amely azt a vér szerinti vagy örökbefogadó szülőt illet meg, aki súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekéről, vagy tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik. A jogosultság a gyermek életkorától függetlenül megállapítható, kizárólag a szülő-gyermek viszony lényeges. Összege bruttó 100 ezer forint.

Annak, akinek 2018. december 31-én a gyermekére tekintettel bármilyen fokozatú ápolási díjra való jogosultsága állt fenn, nem kell külön kérelmet benyújtania a GYOD-ra, mivel január 15-éig minden gyermekét ápoló szülőnek hivatalból állapítjuk meg az új összegű ellátást. Ennek folyósítása első alkalommal február 5-éig történik meg.

Fontos információ, hogy a hivatalból megállapított GYOD ellátások esetében a járási hivatalok 2019. június 30-át követően – szakértő bevonásával – valamennyi ellátottnál egyenként felülvizsgálja a GYOD-ra való jogosultság feltételeinek tényleges fennállását.