Hírek Makó Színes

A természetvédelem a természet megszerettetésével kezdődik

Ábrahám Krisztián, a Kör-Te Közösségépítő és Egészségmegőrző Természetvédelmi Egyesület alelnöke látogatott el szombat délelőtt Makóra. Az előadó elmondta: a személyes élményekből gyűjthetnek motivációt a fiatalok, hogy védjék a természetet.

A Kör-Te Közösségépítő és Egészségmegőrző Természetvédelmi Egyesület fő feladatai közé tartozik a közösségépítés, az egészségmegőrzés és a természetvédelem. A Csongrád megyében működő egyesület ezen területek köré programokat, többek között gyógynövény tanfolyamokat szerveznek, illetve jótékonysági projektjeik is vannak.

– Nagyon fontos, hogy mi a hívószó: a gyógynövények témaköre nagyon sok mindenkit érdekel, és ezzel nagyon komoly tömegeket lehet mozgósítani, illetve a természetbe is nagyon szívesen kijönnek túrázni, sokféle turisztikai, ökoturisztikai programot szervezünk. Azt gondolom, hogy végig tudjuk vinni ezt a folyamatot, ami a természet megszerettetésével kezdődik. Hogyha személyes élményeket gyűjtenek a fiatalok, és kimennek terepre, akkor utána már van motivációjuk, hogy védjék is a természetet és kialakul ez az érzelmi kötődés, amitől fontosnak fogják érezni – hangsúlyozta Ábrahám Krisztián.

Az alelnök a gyógynövények megismerése kapcsán elmondta: szeretnék élővé tenni ezt a hagyományos tudást, ami mindig is jelen volt a magyar néphagyományok között, mindezt modern kutatási eredményekkel ötvözik, hogy a kettő találkozzon, és ne ütközzön egymással. Példaként említette a pitypang jótékony hatását, amely az európai népi gyógyászat nagy rendcsinálója. Kiemelte: a tavaszi nagytakarítás nemcsak a lakásban, hanem a szervezetben is szükséges; ha valaki a februárban, márciusban megjelenő növényből készült teát egy hónapig fogyasztja, már azzal is sokat tesz az egészsége javításáért.