Belföld Hírek

Itt a nagy virsliteszt, kiderült hány virsli bukott meg a vizsgálaton

Az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, szilveszter előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg – írja az Origo.

Az ITM szokásos vizsgálatával járul hozzá ahhoz, hogy az óév elbúcsúztatásakor és az újesztendő köszöntésekor megfelelő termékek kerülhessenek az ünnepi asztalokra – jelzi közleményében a minisztérium.

A húszféle bevizsgált virslinél azt nézték az ellenőrök, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogya termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást.

Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki. A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során.

Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.

A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte.

A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első. Az ITM célja a rendszeres termékvizsgálatokkal az, hogy a vásárlók az üzletekben és a webáruházakban az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak – jelzi a minisztérium.

Az ellenőrzött virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítéséhez ide kattintva érhetőek el a fogyasztók által.