Belföld Hírek

Már itthon is terjedhet a krími-kongói vérzéses láz

Magyarországon is találtak már olyan kullancsot, amelyik a krími-kongói vérzéses lázat terjeszti, ugyanakkor ilyen vírusos megbetegedésről eddig még nem érkezett bejelentés – erről is beszélt a hirado.hu-nak a Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője. Nemrégiben lehetőségünk volt arra, hogy megismerjük a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz tartozó csúcslabor működését, ahol az országban megjelenő veszélyes kórokozókat azonosítják be, így segítve a hatóságokat a szükséges, gyors intézkedések meghozatalában.

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz tartozó Nemzeti Biztonsági Laboratórium egy úgynevezett BSL 3/4 laboratórium. Besorolása szerint kifejezetten veszélyes kórokozókkal dolgoznak a kutatók.

A laboratórium kialakításakor az volt a cél, hogyha egy veszélyes kórokozó megjelenik Magyarországon vagy az ország közelében, akkor megfelelő módon, biztonságban, a lehető legnagyobb precizitással végezhessék el a szakértők a diagnosztikát – mondta el a hirado.hu-nak Kis Zoltán laboratóriumvezető.

Veszélyes vírusokkal dolgoznak

A laborban 3-as szintű, veszélyes kórokozókkal dolgoznak a szakemberek, mint például a pestis, a lépfene-baktérium, a vérzéses láz, a dengue-vírus, az ebola vagy a krími-kongói vérzéses láz – mondta Kis Zoltán. A biztonsági laboratóriumban ezekkel a kórokozókkal szigorú biztonsági körülmények között foglalkoznak.

A stáb ottjártakor a labor egyik szakembere a BSL 4-es részlegben dolgozott. Ennek a laboratóriumnak speciális műszaki háttere van: duplán szűrt levegő áramlik be, és sterilre szűrt levegő távozik. Bent alacsonyabb légnyomás uralkodik, mint a laboron kívül, és ezt folyamatosan fenntartják, ellenőrzik.

A szakértők speciális védőruhát viselnek, amelyet a laborba való belépés előtt ellenőriznek. A vizsgálatok megkezdése előtt a rendszert feltöltik fertőtlenítőszerrel, és ellenőrzik a laboratórium paramétereit is. Csak ezután lehet belépni a helyiségbe.

A vérzéses láz már Magyarországon is fellelhető

A krími-kongói vérzéses lázzal kapcsolatban Kis Zoltán elmondta, hogy hazánkban is megtalálható már az a kullancs, amelyik a krími-kongói vérzéses lázat terjeszti. Ez a vírushordozó a globális felmelegedés hatására jelenhetett meg. Eddig Európában főként a délebbre fekvő, balkáni területeken volt elterjedt. Ilyen vírus okozta vérzéses lázban szenvedő betegről ugyanakkor itthon eddig még nem érkezett bejelentés – tette hozzá.

Ezek a fertőzések azért is rejtenek komoly veszélyt, mert a betegségek tünetei általában csak a megfertőződés után néhány nappal jelentkeznek, és megtévesztők, influenzaszerűek: fejfájás, láz, gyengeség, izomfájdalom jelentkezhet a betegeknél – magyarázta a szakember. Ezek az általános panaszok egy hétig tartanak, ezután jelentkeznek a komolyabb tünetek, például bevérzések jelenhetnek meg a nyálkahártyán vagy a különböző testnyílásokból szivárogni kezd a vér. Utóbbi jelenség a krími-kongói vérzéses lázra jellemző, de nem minden esetben jelenik meg.

Ennek a betegségnek Európában két fajtája lelhető fel. A Koszovóban és Bulgáriában jelen lévő vírus súlyos tünetekkel, akár vérzéssel is járó megbetegedést okoz, míg Görögországban tudnak tünetmentes megbetegedésekről.

Elmondta, hogy egyelőre ugyan feltételezés, de nem kizárt, hogy ez a törzs Magyarországon is fellelhető. Ennek felderítésére az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen elkezdtek egy pilotszűrést. Az ország különböző részeiről vizsgáltak meg véradókat, és a különböző korú és nemű alanyok között találtak olyan személyeket, akik tünetmentesen áteshettek a fertőzésen.

Magyarországon ha kiszűrnének vizsgálatokkal egy ilyen beteget, akkor a mintáját a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumba kell beküldeni, és akkor is, ha csak a fertőzés gyanúja áll fenn. A mintákat megvizsgálják, először egy úgy nevezett polimeráz-láncreakciót végeznek el, amellyel kimutatják a vírus örökítőanyagát. Az országban csak a Dél-pesti Centrumkórházban található olyan speciális kórterem, ahol elhelyezhetik a fertőzött betegeket, és a szállításukhoz is speciális eszközök szükségesek a testváladékokkal terjedő vírusok miatt – tette hozzá a laboratóriumvezető.

Borítókép: hirado.hu.