Apátfalván már hagyománynak számít, hogy a START Munkaprogram keretén belül nevelt állatokat az ünnepek előtt feldolgozzák és a rászorulók, illetve az idősek között szétosztják. Ez idén sem volt másképpen.

Apátfalván a köz­foglalkoztatottaknak nem csupán az a dolga, hogy az utcát söpörjék, telente pedig a havat lapátolják – ez is nagyon fontos, de az jóval hasznosabb, ha értéket állítanak elő. Az önkormányzat ezért nem csupán a különféle üzemeiben készít eladható tárgyakat – mint például padokat, virágládákat, kukákat, térkövet, kerékpártárolót, brikettet és szőnyegeket – hanem a saját földjén növényeket termeszt, illetve állatokat is tart.

– Nagyon jól működik nálunk az értékteremtő közmunka, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy novemberben 900 darab saját nevelésű csirkét tudtunk szétosztani. A termelésben aktívan közreműködő 120 fő közfoglalkoztatottan kívül a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők is kaptak a csirkékből, de természetesen szociális alapon is osztottunk. Gondoltunk a 61 év feletti idős és szép korú lakosainkra is, akik közel 600-an kaptak a baromfiból – fogalmazott Szekeres Ferenc polgármester.

Nem ez volt az utolsó segítség idén. A település hetven darabos sertésállomány egy részét is levágták, és az elmúlt évekhez hasonlóan a feldolgozás után, darált húsból, kolbászból, hurkából és egyebekből  mintegy 900 darab ajándékcsomagot készítettek, melyet aztán a 61 év feletti idős és szép korú lakosainknak,  a közfoglalkoztatottaknak, a gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek, valamint a hátrányos helyzetű családoknak osztottak ki karácsonyra.

A szociális célú tűzifát is sikerült kiosztani karácsony előtt, annak a 294 lakosnak, akik igényelték. Több mint 3000 mázsa tűzifát osztottunk ki, családosoknak 12 mázsát, gyereket nem nevelőknek pedig 8 mázsát. 2019 januárjában lesz lehetőség korlátozottan, további szociális tűzifa kiosztására.

294 lakos kap szociális alapon tűzifát Apátfalván – Makó Híradó

Ebben az évben kiemelt támogatásban részesült Apátfalva: idén 8 millió 463 ezer forintból tudott tűzifát vásárolni a település. 294 fő kap a szociális alapon tűzrevalót.

A Kormány a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült apátfalvi háztartások részére átutalta Apátfalva Község Önkormányzatának a 3 millió 264 ezer forintot. Az előzetes igénybejelentéssel érintett 272 darab háztartás, háztartásonként 12 000 forint összegű természetbeni támogatásra jogosult. Önkormányzat szerződést köt a helyi tüzép-teleppel és 2019 januárjában ott lehet átvenni az igényelt tűzifát. Az átvétel időpontjáról az érintetteket írásban fogják értesíteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest