Hírek Kiemelt hírek Makó

Farkas Éva Erzsébet: kultúránk, hagyományaink továbbadása nélkülözhetetlen

Makó polgármestere karácsony a szeretetkapcsolatoknak, az elmaradt találkozások bepótlásának, és a megbocsátásnak ideje is. Makó polgármestere gyermekkorában mindig édesapjával választotta ki a legszebb karácsonyfát, édesanyjával pedig bejglit sütött. Az eldugott ajándékokat pedig rendszerint idő előtt ő is felkutatta.

– December végén hagyományosan nagyon sok esemény van Makón, az év végén azonban talán van egy kis idő a pihenésre. Hogyan telik önöknél a karácsony? Van-e valami különleges családi hagyományuk ilyenkor?

– Advent időszakában a hajnali roráte misék, a közösségeinkkel való örömteli ünnepi találkozások segítettek a Karácsony igazi értékeinek befogadására. Az idei advent más volt Eszter lányunk távolléte miatt, aki csak január vége felé érkezik haza. Így a férjemmel most kéthetente gyújtjuk meg a koszorún lévő gyertyákat, s mire az utolsó sorra kerül,  Eszter is hazaérkezik. Az igazi karácsonyi fény akkor tölti majd be otthonunkat. A  szentestét hagyományosan a Betlehemi Láng  templomból történő elhozatalával kezdtük meg, délután a Szent Család Liturgiát videochat közreműködésével imádkoztuk most el együtt, Eszter lányunkkal és sokat beszélgettünk főzés közben. A magyar népi hagyományainkat is őrző ünnepi vacsorát együtt szoktuk elkészíteni. Nem hiányozhatnak ilyenkor a halételek, melyek keresztény kultúránkra, a haladásra, fejlődésre is emlékeztetnek, az alma az egység és az összetartozás jelképe, a dió valamint a méz pedig édesíti, megerősíti családi életünket. A Karácsony első napját családtagokkal töltjük, a második nap a “karácsonyi morzsa-party” a barátoké, bár a férjem szolgálatot is lát el ezen a napon, azt követően pedig pihenésre is szeretnénk időt fordítani. 

– A mai rohanó világban milyen üzenetet hordoz, vagy kellene hordoznia a szeretet ünnepének? 

– Társadalmunk a legtöbb esetben advent időszakában a fogyasztó társadalom képét tükrözi, igazi értékének azonban nem ebben kellene rejlenie. Nagy öröm számomra, hogy városunkban évről-évre több ebben az időszakban a szerényebb sorsban élők megsegítése, adományok gyűjtése, támogatások biztosítása számukra, közösségeinkkel, embertársainkkal való találkozások. Elevenebbé válik a szeretet áramlása ilyenkor decemberben. Keresztény hitünk szerint Karácsony legfőbb üzenete is ez bennem; a megtestesült Jézust, a teremtő Isten Szeretetét befogadni és továbbadni. Családunkat, barátainkat, ismerőseinket elárasztani ezzel a szeretetkapcsolattal, és lehetőséget adni elmaradt találkozásoknak, látogatásoknak, megbocsátani azoknak, akik neheztelnek valami miatt ránk vagy mi másokra. 

– Fontos, hogy ezeket az értékeket tovább adjuk a jövő generációjának is? 

– Keresztény, magyar kultúránk, hagyományaink, makói identitásunk továbbadása fiataljaink számára nélkülözhetetlen ahhoz, hogy fennmaradjunk és megmaradjunk ezen kultúrközösségben. Városi nyolcszáz éves és Szent István-i ezer éves múltunk is kötelez bennünket erre. Szükséges viszont az is, hogy meghalljuk a felnövekvő generáció hangját, s e két idősávon futó értékeket a jelenben felismerjük és kamatoztassuk.

– Mindenkinek vannak emlékei a gyermekkori karácsonyokról, ön mire emlékszik legszívesebben vissza? 

– Gyermekkori karácsonyi ünnepeimet az egyszerűség, közös készülődés és az együttlét örömének jegyében élhettem meg. Adventben családi disznóvágás keretében készültünk az ünnepi fogásra, de a legfontosabb a családi együttlét volt. Közös éneklés édesapám tangóharmónikájának kíséretével. A karácsonyunk legszebb és legalkalmasabb fenyőfáját mindig vele kereshettem meg. Édesanyámmal közös bejgli sütésben beszélgethettük át az év eseményeit. Nagy öröm volt, ha déli gyümölcs is kerülhetett az ünnepi asztalra. A szerény karácsonyi ajándékot pedig, általában egy könyvet, bevallom töredelmesen; szerettem felkutatni a szekrény elrejtett mélyéből, melyet édesanyám gondosan őrzött szentestéig.

– Eredményes évnek látja e 2018-at Makó városának életében, illetve mit üzenne a város polgárainak? 

– Eredményekben és sikerekben bővelkedő évet zárhatunk, mely közös munkánk gyümölcse. Családbarát Önkormányzat lettünk az idei évben, 2018 egyik legfőbb kincse ebben van elrejtve, hiszen magában hordozza minden törekvésünket, melyet városunk fejlődéséért, a benne élőkért szolgálunk. Az üzenetem pedig egy az adventi ünnepkörben, makói gyermekeink által megszólaltatott karácsonyi áldás: 

“Üdvözlégy kis Jézus, Szeretet Királya,

Hozz békét és áldást sok magyar családra!

Epedve vár most Rád híveid nyája.

Térdre hullva kérünk, ím előtted esdve,

Boldog karácsonyt adj minden jó embernek!”

Áldott ünnepeket és további közös sikereinkben gazdag új esztendőt kívánok mindenkinek!