A többtonnányi kifogásolható élelmiszer, bizonytalan egészségügyi státusú állat mellett ezrével foglalt le különböző étrend-kiegészítőket idén a Nébih kiemelt ügyek igazgatósága. A hatóság mintegy 130 millió forint bírságot szabott ki a tilosban járó piaci szereplőkre, az elmúlt évek szigorú ellenőrzéseinek köszönhetően azonban egyre többen látják be, hogy nem éri meg szembemenni az előírásokkal – írja a Magyar Idők.

Az idén sem tétlenkedett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)­ kiemelt ügyekért felelős igazgatósága, november végéig összesen 435 ellenőrzést végeztek a szakemberek, a kiszabott bírság összege pedig megközelítette a 130 millió forintot. Bár az összeg igencsak magasnak tűnik, az igazság az, hogy az utóbbi években nem volt emelkedés, sőt a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően egyre több vállalkozás látta be, hogy nem éri meg tilosban járni.

A Nébih lapunkkal közölte: ma Magyarországon az uniós átlag feletti az élelmiszer-biztonság helyzete, az ágazatban működő vállalkozások csaknem 95 százaléka ­jogszerűen végzi tevékenységét. Ehhez nagyban hozzájárult az igazgatóság elmúlt hat évben folytatott munkája is. A piaci szereplők jól láthatják, hogy a hatóság képes és fel is akar lépni az illegális tevékenységet végzők ellen.

Az igazgatóságnak az elmúlt évben mintegy 152 alkalommal kellett kiszabnia bírságot, ezzel együtt pedig mintegy 1570 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, 16 esetben pedig a vállalkozó tevékenységét is fel kellett függeszteni. Az ellenőrzések száma csökkent, a hatékonyság ugyanakkor az informatikai adatelemzésnek köszönhetően 92-95 százalékos szintre nőtt. – A vizsgálatok alatt tudomásunkra jutott és kielemzett informá­cióknak köszönhetően újabb piaci szereplőket tudtunk bevonni az ellenőrzésbe. A munkánkat emellett nagyban segíti a társhatóságokkal történő sikeres együttműködés és a gyors információáramlás – hívta fel a figyelmet az igazgatóság.

A korábbi évekhez képest az idén a hatóság nagyobb hangsúlyt fektetett az élőállat-kereskedelem ellenőrzésére. A kiemelt ellenőrzés-sorozatban az állományok nyilvántartását, az állatok jelölését, a karanténozás ­feltételeit, a kötelező egészségügyi vizsgálatok meglétét és az állatvédelmi szabályok betartását vizsgálták. A leggyakoribb probléma az volt, hogy az állattartók vagy -kereskedők nem tudták igazolni az állomány egészségügyi státusát.

Az élőállat-kereskedelemben feltárt hiányosságok miatt így összesen mintegy 1731 szarvasmarha, 489 vaddisznó, 118 sertés, 66 muflon, 27 kecske, 13 dámvad és négy juh akadt fenn a hatóság szűrőjén. A szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések is eredményesek voltak, a karácsony előtti időszakban például több tonna szaloncukrot foglalt le a hatóság. Az idén a vendéglátóhelyek házhoz szállított ételei is górcső alá kerültek, több esetben derült fény szabálytalanságra ezen a területen is.

A kiemelt ügyek igazgatóságának munkatársai nagy figyelemmel ellenőrizték a különböző étrend-kiegészítőket. Számos esetben derült ki, hogy a forgalmazott termék ismeretlen forrásból származik, nincs engedélyezve a magyar piacon, illetve valamilyen gyógyszerhatóanyagot is tartalmaz. Az év legnagyobb fogása is ebből a kategóriából került ki. A hatóság emberei egy fővárosi raktárban több mint hatvanezer doboz jogszerűtlenül forgalomba hozott, nem nyomon követhető étrend-kiegészítőt foglaltak le.

A sikeres akció az Innovációs és Technológiai Minisztérium és több társhatóság együttes munkájának eredménye. Az ellenőrzéskor talált étrend-kiegészítők közt volt potencianövelő, hajhullás elleni és zsírégető szer, illetve porcerősítő is. A hatóság szakemberei mintegy 668 millió forintnyi árut vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzés tapasztalatai alapján további, étrend-kiegészítő termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások kerültek az ellenőrök látókörébe.

A Nébih közölte: a vállalkozások jövőre is fokozott hatósági jelenlétre számíthatnak az élelmiszerlánc minden területén. Az internetes kereskedelem térhódításával pedig az online forgalmazott áruk sem kerülhetik el az ellenőrzéseket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest