Kiemelt hírek Színes

Gyermekkori emlékek a Forgatós gáláján

Mintegy két órás műsorral zárta le a 2018-as idényt a Forgatós Táncegyüttes a Hagymaházban. A karácsonyi gálaműsorban a régi hagyományokat elevenítették fel a táncosok. Doktor László, az együttes művészeti vezetője gyermekkori emlékeiből is merített ihletet.

Élményekkel teli évet zárt a Forgatós Táncegyüttes: szinte egy perc pihenőjük sem volt, hiszen mindig nagyszabású produkciókra készültek – többek között idén felléptek a Hősök terén a Trianon darabbal, később pedig a Pákozd 1848 című előadást rakták össze és adták elő -, de számos városi rendezvényen is színesítették a műsort.

Doktor László, az együttes művészeti vezetője a fellépés előtt elárulta, immáron kilencedik éve szervezik meg ezt a műsort, amellyel minden makóinak és a kistérségben élőknek szeretnének kedveskedni, ahogy ő fogalmazott: ezt szeretnék tenni mindenki karácsonyfája alá ajándékként. Továbbá köszönetét és háláját fejezte ki a városvezetők felé, akik támogatják az együttest.

– Olyan dolgokról szól a mai előadásunk, mint Jézus születése, a Megváltó várása, illetve olyan rég elfelejtett karácsonyi népszokásokat vettem elő, fűztem rá a táncokat, amelyeket még a nagyszüleink vagy az ő szüleik ismerhették, de sajnos feledésbe merültek – fogalmazott Doktor László. Nemcsak az ilyen régi hagyományokat kutatta fel, hanem gyerekkori emlékei közül is sokat felelevenített. Mérai felmenőinek köszönhetően kalotaszegi táncokat is betanított a táncosoknak.

A gálaműsorra számos új viseletet sikerült beszereznie az együttesnek. Doktor-Bagaméri Andrea elmondta, a Csóri Sándor Alapnak köszönhetően 2017 óta tudnak újabb és újabb ruhákat megvásárolni, ma már ott tartanak, hogy mind a 110 táncosnak van lábbelije is, amelyeket csak pótolni kell kopás miatt. Idén 2 millió 600 ezer forintból gazdálkodhattak pályázati és támogatói segítségnek köszönhetően.

A rendezvényen részt vett a kormánymegbízott is. Mint beszédében elmondta, történelmi, kulturális és egyetemes, emberi, hitbéli örökségünk a karácsony, amely azt üzeni, hogy fogadjuk nyitott szívvel a szeretetet, de ne csak fogadjuk, hanem adjuk is tovább.

– Ennek a továbbadásnak eszköze lehet egy ilyen műsoros este is, hiszen közös hagyományaikban jelen van a szeretet. Elődeink ünnepei telítve voltak olyan szakrális és népszokásokkal amelyek gazdagabbá tették az egyes ember lelkét, erősítették a közösséghez tartozást, az egymás iránti tiszteletet és gondoskodást.  Fontos vállalás ennek tolmácsolása, mert kiváló lehetőséget kínál arra, hogy megértsük: miből merítettek erőt a régiek, miért és hogyan volt része életüknek a hit, a remény és a szeretet. És ha megismerjük mindezt, nekünk is útmutatóul szolgálhat, hogy ne tévesszük el a célt a fény felé vezető úton.  – hangsúlyozta Juhász Tünde.