Belföld Hírek Kiemelt hírek

A radikalizálódó ellenzék egyre népszerűtlenebb

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség növelni tudta népszerűségét, míg az ellenzék kedveltsége csökkent az áprilisi országgyűlési választások óta. A Jobbik támogatottsága szép lassan az MSZP-Párbeszéd szintjére süllyed – írja az Origo

Az országgyűlési választások óta hét százalékponttal nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg a legnagyobb ellenzéki párté, a Jobbiké majdnem ugyanennyivel, hat százalékponntal csökkent, az MSZP-Párbeszéd szövetség megítélése stagnál – hozta nyilvánosságra a Nézőpont Intézet legújabb kutatását, melyet november végén és december első felében készítettek. 

A biztos szavazók között 7 százalékponttal tudta növelni támogatottságát a Fidesz-KDNP, így jelenleg a legvalószínűbb listás eredménye 54 százalék.

A Jobbik népszerűsége csökent, az LMP be sem kerülne a Parlamentbe. A Jobbik az április 8-i 20 százalékos eredmény után, nyolc hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a biztos szavazók körében, jelenleg 14 százalék adná rá a voksát. Az MSZP és a Párbeszéd táborának mérete nem változott, hozzávetőlegesen akkora, mint tavasszal. A DK 7 százalékon áll, az LMP–Momentum-páros támogatottsága 4-4 százalékos. Hármuk közül a DK és a Momentum erősödött minimálisan a választások óta, az LMP azonban már nem éri el nemhogy a választási eredményét jelentő 7 százalékot, hanem még a bejutási küszöböt jelentő 5 százalékot sem. Az év végére egy szintre került a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk a biztos szavazók körében, mindkét párt 3 százalékon áll jelenleg. Ez egyben azt is jelenti, hogy eredményes kampánnyal gyakorlatilag mind a négy, jelenleg az 5 százalékos küszöb alatt álló pártnak (LMP, Momentum, MKKP és Mi Hazánk) megvan az esélye arra, hogy májusban európai parlamenti mandátumhoz jusson.

Az áprilisi választáshoz viszonyítva csökkent tehát azoknak a pártoknak a népszerűsége, amelyek részt vesznek az év végi, helyenként erőszakba torkolló túlóratörvény-ellenes tiltakozásokban, bizonyítva, hogy a radikalizmusra nem vevők a választók.

A választók nem kérnek a botránypolitizálásból

A Nézőpont korábbi felmérése is azt mutatja, hogy a magyarok többsége nem szimpatizál a botránypolitizálással. Az utcai politizálást hirdető pártok népszerűsége összességében a választások óta 7 százalékpontot csökkent,azzal, hogy a radikalizmus felé fordulnak, csak a társadalom egy szűk rétegének támogatottságát tudják megszerezni. A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 38, a Jobbik 9, az MSZP-P 6, a DK 4, az LMP, a Momentum, az MKKP 2-2-2, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 2 százalékos népszerűséget ért el.