Senki nem alkalmazhat erőszakot, nem vandálkodhat, a politikai véleménynyilvánítást és a vandalizmust el kell választani egymástól – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a tüntetésekre utalva.

A tiltakozók egy részét, a legagresszívabbakat és legaktívabbakat Soros György fizeti – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette, hogy nemzetközi hálózatok is mozognak a háttérben.

A tüntetésekkel és a Kossuth téren esett károkkal kapcsolatban azt mondta, hogy megérti a tüntetőket, fontos, hogy hallassák a hangjukat, de a vandalizmus más kérdés. Lehet tüntetni, ő is tüntetett már, de nem támadt rendőrökre. Nem lehet erőszakot alkalmazni – mondta, hozzátéve, hogy nem tudja, mit vétett az ország karácsonyfája, meg a Kossuth-szobor, hogy rongálni kellett.

Senkit sem lehet túlmunkára kötelezni, ezt a Munka törvénykönyvének módosítása is világosan tiltja, aki mást állít, az hazudik – fogalmazott.

A kormányfő azt mondta: a dolgozókat leginkább nem a munkaügyi szabályok védik, hanem az olyan gazdaságpolitika, amelyben szükség van rájuk. Az eddigi törvény buta korlátozásokat állított azok elé, akik többet akartak keresni, és többet is dolgoztak volna ezért – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a munkások szempontjából egy jó törvényről van szó, a munkaadóknak pedig többet kell fizetniük, ha jó munkásokat akarnak.

Az szükséges, hogy megkapják a munkájukért a bérüket, ezért ugyanúgy, mint eddig, hónap végén ki fogják nekik fizetni a rendes bérüket és a túlórabérüket.

Aki mást állít, az hazudik, az politizál, ahelyett, hogy a tényekről beszélne, így áll a helyzet. Szerintem ez egy jó törvény – fogalmazott a miniszterelnök.

Tordai Bence ellenzéki képviselőről, aki a parlamenti szavazást élőben közvetítette a Facebookon, többször közvetlenül a miniszterelnök előtt állva, és őt vette közvetlen közelről, azt mondta: Mindannyian ismerünk ilyen kellemetlen alakokat. Vannak olyan pofák, mókusok, akik azzal akarnak kitűnni, hogy belemásznak az ember képébe.

A legszívesebben az ember elküldi, vagy otthagyja, vagy tűri ezeket az embereket” – tette hozzá Orbán, majd hangsúlyozta: ő maga is volt ellenzékben, de szerinte nem lehet botránnyal megakadályozni a törvényalkotást.

Az állampolgároknak azt üzente, hogy „ne idegeskedjenek”, mert ők szépen elvégzik a munkájukat.

A rendőrökkel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy azt kérte a belügyminisztertől: legyen egyértelmű, határozott és türelmes a rendőrség. A rendőröknek is üzent a miniszterelnök, azt mondta: a kormány mögöttük áll, és számíthatnak rájuk.

– Olyan európai parlamenti képviselőkre van szüksége az országnak, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, és nem Brüsszelt Magyarországon – mondta a miniszterelnök a jövő évi európai parlamenti (EP-) választásokkal kapcsolatban. Úgy fogalmazott: az ellenzék felfogása szerint Magyarországon azt kellene csinálni, amit Brüsszel mond, ezért aki ellenzéki képviselőt küld majd az EP-be, olyan embereket küld oda, akik nem Magyarországot képviselik ott.

A kormányfő azonban reméli, hogy több ország polgárai is nagyobb számban küldenek majd nemzetileg elkötelezett képviselőket a brüsszeli törvényhozásba, akik meg tudják fordítani a jelenlegi széljárást. A migráció kérdését nevezte a legfontosabbnak, de arról is beszélt a miniszterelnök, hogy a Brüsszel által követett gazdaságpolitika sem előnyös Magyarországnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest