Belföld Hírek

Szereptévesztésben van az ellenzék

Az ellenzék egy része azt állítja, hogy új ellenzék született, újjá születtek – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Kérdés azonban, hogy ez valóban létrejött-e, és ha igen, akkor miben nyilvánul meg újdonsága a pártoknak – írja a hirado.hu.

Amikor az ellenzék azt mondja, hogy új ellenzék született, nem teljesen tiszta, hogy ez a kijelentés pontosan mit takar – mondta Farkas Örs politológus a műsorban. Megjegyezte, az elmúlt nyolc évben feltűnő pártok képviselői vonultak utcára az elmúlt napokban. Farkas Örs kijelentette, az ellenzék teljes szereptévesztésben van.

Kifejtette: a baloldalon folytatott politizálás átalakulóban van, hiszen a politikusok szerepét gyakran újságírók végzik el, ők foglalnak állást. Most azt láthatjuk, hogy a politikusok a demonstrálók feladatát veszik át.

Emlékeztetett: az elmúlt hét eseményeit tekintve egyértelmű, hogy a képviselők önmagukból kifordulva, képviselői mandátumukat kizárólag jogintézményként tekintve az utcai politizálás felé fordultak. Az, hogy ez új ellenzéket jelent-e, kérdéses.

A szakértő kijelentette: el kell gondolkodni azon, hogy milyen üzenetet hordoz az, hogy az összes ellenzéki párt, illetve a szakszervezetek utcára hívták az embereket, amiből egy körülbelül 1500 főt meghaladó tömeg alakult ki.

Gyurcsány Ferenc is felszólalt

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormányellenes tüntetések már nem egyes törvények ellen zajlanak, a demonstrálók célja az, hogy „ez a rendszer úgy, ahogy van, megbukjon”. Gyurcsány Ferenc szerint a rendszer megbuktatása a cél, hogy új szabályok, új törvények alapján, „tisztességes választásokon” olyan parlament jöjjön létre, „amely valójában tükrözi a népakaratot”.

Farkas Örs szerint vicces Gyurcsány Ferenc személye és megszólalása az ügyben, valamint a tüntetések kapcsán, hiszen ő pontosan jól tudja azt, milyen, amikor az ember ellen tüntetnek, adott esetben nem 1500-an.

Időzített tüntetések?

A szakértő felhívta a figyelmet az időzítésre. Mint mondta, a túlóra kapcsán elfogadott törvénymódosítások messze nem olyan súlyú kérdések – még az ellenzéki félremagyarázásokkal sem –, amik tömegeket vinnének utcára, hiszen az érdemi szöveg nem tartalmaz olyan módosítást, ami a munkavállalók ellen irányulna.