Hírek Kiemelt hírek Térség

A harmadik perét is elbukta Márki-Zay Péter

Két ítéletet is hirdettek ma a Szegedi Törvényszéken, a vásárhelyi kórház önkormányzattal, és a polgármesterrel kapcsolatos perében. Becsületsértésért, vagy jó hírnév megsértéséért -2,3 millió plusz némi apró Márki-Zay Péter mérlege.

„Ha Önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják. A barátom, amikor csontig vágta a kezét, még hazamehetett megvacsorázni, mielőtt ellátást kapott. Feri bácsi, a szomszédon 3 nap alatt reggelit, ebédet, vacsorát nem kapott, nemhogy kezelést. Ebben a kórházban meghalt egy 42 éves nő, egy kisbaba tavaly 3 napos korában, de erről Önök nem tudnak, mert hírzárlat van.”

Ezek miatt a lakossági fórumon tett kijelentései miatt perelte be a vásárhelyi kórház Márki-Zay Pétert, és a bíróság ma ítéletet is hozott az ügyben. A Szegedi Törvényszék első fokon kimondta, hogy a polgármester megsértette az intézmény jó hírnevét, és eltiltotta a további jogsértéstől.

Emellett arra is kötelezte Márki-Zay Pétert, hogy fizessen meg 800 ezer forint sérelemdíjat, plusz a perköltséget is. Ezzel már közel 3 millió forintra emelkedett az összeg, amelyet hasonló perek miatt bukott el a polgármester, hiszen ezen a héten egyszer már kapott egy 1 milliós és egy 500 ezres büntetést, plusz ott is a perköltség persze.

Márki-Zay Péter így az ünnepek alatt elgondolkodhat azon megérte-e számára a becsületsértés, vagy éppen a jó hírnév megsértése, szilveszterkor esetleg olyan fogadalmat is tehetne, hogy 2019-ben nem fog kevesebbet fog valótlan tényeket állítani.

Sőt, ha ilyen ütemben gyűjtögeti a bírságokat, lehet, hogy jó lenne a „migránsszámláló” helyett egy „bírságszámlálót” munkába állítani, mert bár nyilván jól fizet a polgármesterség Hódmezővásárhelyen, de a vastag pénztárcának is van vége.

A Szegedi Törvényszék arra is kötelezte a polgármestert, hogy a Délmagyarország napilapban saját költségén jelentesse meg a következő közleményt:

„Az országgyűlési választások kampányában, Hódmezővásárhely polgármestereként lakossági fórumon valótlanul állítottam, hogy ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják.”

A bíró az indoklás során kiemelte, van helye a véleménynyilvánításnak Magyarországon, ám Márki-Zay Péter kijelentései nem minősülnek annak, azok tényállítások voltak, amelyek nagyobb részéről bebizonyosodott, hogy valótlan tartalmúak.

Ilyen módon pedig alkalmasak arra, hogy a közbizalom meginogjon az intézményben. Mivel pedig a polgármester kifejezetten a hódmezővásárhelyi kórházzal kapcsolatban tett tényállításokat, az nem tekinthető az egészségügyi helyzet általános kritikájának, amelyre kiterjed a véleménynyilvánítás szabadsága.

A bíró ítéletet hirdetett a kórház önkormányzattal kapcsolatos perében is, amely szerint első fokon egyelőre mintegy 88 millió forintot köteles megfizetnie a városnak a tartozásából az intézmény számára.

Márki-Zay Péter egyik ítélethirdetésen sem jelent meg, sőt ez alkalommal az ügyvédje is távol maradt.