Kiemelt hírek Térség

Finn módszereket is bevezetnék a maroslelei iskolában

Az Erasmus+ programnak köszönhetően Finnországban vehettek részt szakmai továbbképzésen a Maroslelei Általános Iskola három pedagógusa. A kreatív oktatást szívesen bevezetnék az intézményben.

Németh Domonkos igazgató, Schulcz János igazgatóhelyettes és informatika szakos tanár, illetve Szalai Zita angol szakos pedagógus képviselte a maroslelei általános iskolát Jyväskylänban. Mint az igazgató elmondta, az Erasmus+ pályázat által sikerült részt venniük ezen a programon. A “Mindennapi kreativitás” elnevezésű szakmai szemináriumon számos európai ország képviselte magát, köztük Magyarország is.

-A fő célunk az volt, hogy a finn oktatást tanulmányozzuk, hiszen mindenki tudja a világon, hogy az elmúlt 10-20 évben milyen sikereket értek el a különböző felmérésekben, az oktatásuk sikerességéről számok tanúskodnak és ezeket szerettük volna mi is ellesni, hogy ez minek köszönhető – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, a különbségek mellett hasonlóságokat is felfedeztek, de számos olyan dologgal is találkoztak, amelyet szívesen bevezetnének a maroslelei intézményben. – Ilyen például a tanulók és a pedagógusok közötti kapcsolat, az oktatási környezet kialakítása, vagy az, hogy a kompetenciákat kell fejleszteni, ráérősen oktatni.

Schulcz János igazgatóhelyettes és informatika szakos tanár elárulta, nagyon jól érezte magát a közel egy hetes programon, ahol jobban megismerkedhetett a pedagógiával is, amelyet nagyon szeret. Úgy véli, nem lenne könnyű átemelni a finn modellt, de nem kivitelezhetetlen.

-Nagyon tetszett a mobilitás, amely a tantermekre jellemzőek: ha az egyik tanár így, a másik tanár pedig amúgy szerette volna a termet látni, percek alatt átalakították. Egy ilyet mi is szeretnénk kialakítani – mesélte az
igazgatóhelyettes. A mintaosztályról is sokat áradozott: Finnországban egy osztálynyi gyerek okosórákat kaptak, így a tanárok folyamatos visszajelzéseket kapnak a tanulók állapotáról és ez alapján foglalkoznak velük.

Szalai Zita angolt tanít Maroslelén. Tapasztalatai szerint a finnek nagyon jól beszélik az idegen nyelvet, hiszen nagyon kevés szinkronizált film megy a tévékben és minden nap találkoznak így az angollal. A szeminárium során iskolákat is látogattak, ahol megismerkedhettek az oktatással is.