Az EFOP-1.6.3-17-2017-0003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi program keretében Csanádpalotán tartottak tematikus adósságkezelési napot. Az előadások során a hátrányos helyzetű résztvevők számos életvezetési tanácsot is kaptak.

A roma lakosság felzárkózását segítő pályázat csanádpalotai rendezvényén elsőként Dr. Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Rostás Mihály szociális munkás számolt be a megyei roma felzárkóztatási programok tapasztalatairól.

A halmozottan hátrányos helyzetű roma nemzetiségűek számára ingyenes rendezvényen tematikus előadásokon keresztül arról kaphattak tanácsot a részt vevők, hogyan tudnak maguk is segíteni helyzetükön.

Elsőként Majláthné Lippai Éva beszélt a megfelelő családi gazdálkodás fontosságáról, kiemelve, hogy a költségvetés megtervezése, és főként annak betartása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a családok a hónap végére ne éljék fel a rendelkezésre álló forrásaikat. Ehhez a Védernyő Alapítvány elnöke hasznos tippeket is adott a hallgatóságnak.

Kakuja-Simon Helga, a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Csoportvezetője a rászorulók számára elérhető helyi támogatásokról tájékoztatott, Nagy Márta pszichológus pedig a pénzügyi tudatossággal kapcsolatosan látta el tanácsokkal a résztvevőket.

Csanádpalotán a 2011-es népszavazás alkalmával 87 lakos vallotta magát roma nemzetiségűnek, ennél azonban a Helyi Esélyegyenlőségi Program szerint valószínűleg többen élnek a településen. A dokumentum szerint 95 százalékuk él mélyszegénységben, miközben az eladósodottságuk is növekvő tendenciát mutat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest