Kiemelt hírek Makó Színes

Hat nemzetiség kántált a Kolinda esten

A Korona Szálló egyik irodájából indult útjára, ma már a szálló díszterme is kicsinek bizonyul a Kolinda esthez: szombat délután a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat nemzetiségi nappal egybekötött kolindát tartott.

2006-ban, Birta Júlia Mihaéla irodájában tartották meg az első kolindát: a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke visszaemlékezésében elmondta, évről évre egyre többen vettek részt ezen az ünnepségen, ma már a Korona Szálló díszterme is kicsinek bizonyul.

– Idén hat nemzetiség csoport érkezett a Kolindával egybekötött nemzetiségi napunkra: felléptek a makói romák, az eleki Román Hagyományőrző Egyesület, a pécskaiak, az aradiak, de a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola növendékei is műsorral készültek. Nagyszentmiklósról több nemzetiségi együttes érkezett, többek között a szerbek, németek, románok és a magyarok is. Zárásul a Nagylaki Románok Egyesületével közösen kolindát kántálunk – fogalmazott az elnök.

Bartók Béla, a nagyszentmiklósi Kék Ibolya Néptáncegyüttessel érkezett Makóra. Mint elmondta, a legutóbbi makói adventi gyertyagyújtáson vettek részt, illetve nagyon jó kapcsolatot ápolnak Kómár Mátyásékkal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat makói csoportjával.

– Idén először kaptunk meghívást a makói kolindára, ahová örömmel érkeztünk. A határon túl, a szórványban ugyanazt csináljuk, mint a makói román nemzetiségiek, csak mi a magyarokat próbáljuk támogatni – mesélte a csoport vezetője. – 2012-ben alakultunk meg néptánc-kedvelő kollégáimmal. Főleg a hagyományőrzés a célunk táncok és dalok segítségével.

A nagy sikerű Kolinda esten a néptánccsoportok és együttesek egyesével mutatkoztak be műsoraikkal.