Hírek Kiemelt hírek Térség

Márki-Zay napja: 3 per, 2 ítélet, 1,5 millió forint büntetés

Márki-Zay Péter ügyvédje zárt tárgyalást szeretett volna kérni a vásárhelyi polgármester kórházra tett kijelentései miatt indult per mai tárgyalásán. Ez a terv részben volt sikeres, aminek köszönhetően kiderült, hogy nem is a hódmezővásárhelyi kórházban halt meg az asszony akit Márki-Zay említett. A polgármester másik két perében már ítélethirdetés is volt ma, az eredmény: 1,5 millió forint pénzbüntetés.

„Ha Önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják. A barátom, amikor csontig vágta a kezét, még hazamehetett megvacsorázni, mielőtt ellátást kapott. Feri bácsi, a szomszédon 3 nap alatt reggelit, ebédet, vacsorát nem kapott, nemhogy kezelést. Ebben a kórházban meghalt egy 42 éves nő, egy kisbaba tavaly 3 napos korában, de erről Önök nem tudnak, mert hírzárlat van.”

Emiatt, a kampányban elhangzott állítások miatt (is) áll bíróság előtt Márki-Zay Péter, a hódmezővásárhelyi kórház ugyanis beperelte őt, az intézmény jó hírnevének megsértése miatt. A fenti idézetben nem véletlenül szedtünk vastagon egy részt, ennek ugyanis a mai tárgyalási napon fontos szerepe volt.

Mindez azonban talán soha nem derült volna ki, ha a bíró elfogadja a polgármester ügyvédjének kérését, és zárt tárgyalást rendel el. Ez azonban nem történt meg, csak arra az időre, amíg meghallgattak egy újabb tanút. Márki-Zay Péter ezúttal ott volt a tárgyaláson, érdekes módon ezzel együtt nem járult hozzá, hogy róla kép és hangfelvétel készüljön a tárgyalóteremben.

A bíróság a tanút a 42 éves nő halálának részleteiről kérdezte, és kiderült, hogy a polgármester által mondottakkal ellentétben nem is a hódmezővásárhelyi kórházban hunyt el. Márki-Zay Péter ügyvédje azzal védekezett, hogy ügyfele az általa hallott információt adta tovább, a kórház ügyvédje szerint azonban ez nem mentesíti őt a valótlan tényállítás alól.

– Az, hogy “neki úgy tűnt”, hogy vásárhelyen halt meg, nem védekezési alap, mert kijelentette nagy nyilvánosság előtt, hogy ebben a kórházban meghalt egy fiatal nő. Nem igaz. – nyomatékosította az ügyvéd.

Ám nem csak ebben a konkrét esetben, a többi pácienssel kapcsolatban állítottakat is cáfolta az ügyvéd kórházi jelentésekkel. Éppen ezért a kórház továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint valótlan kijelentéseivel sértette az intézmény jó hírnevét, miközben Márki-Zay Péter is kitart amellett, hogy az általa mondottak csak véleménynyilvánítások voltak.

Ebben a perben később, de még idén várható az ítélet, másik kettőt viszont ma már elbukott Márki Zay Péter. Végh Ibolya korábbi aljegyzővel és Paragi István, az Építészmester Kft. tulajdonosával kapcsolatos személyiségi jogi perében ugyanis első fokon 1,5 millió forint pénzbüntetésre ítélték, és eltiltották a további jogsértéstől.