Hírek Külföld

Lelőtték a strasbourgi muszlim terroristát

Csütörtök este újabb rendőri akció zajlott Strasbourgban, a Neudorf negyedben, ami során lelőtték Chérif Chekattot, a keddi terrortámadás végrehajtóját – tudta meg a Le Figaro.

Délután folyamán nagyszabású rendőri akció volt Strasbourgnak az óvárostól délkeletre fekvő Neudorf negyedében, ott, ahol a karácsonyi vásár közelében két nappal ezelőtt merényletet elkövető Chérif Chekatt nyomát elveszették. Az állig felfegyverzett és pajzsokkal védett rendőrök – közöttük a RAID elitegység tagjai – géppisztollyal a kézben hatolnak be az Épinal utca házaiba.

Akkor azt mondták, hogy semmi sem utal arra, hogy Chekatt ott van, csupán nyomokat gyűjtenek. Azt mondták a keresett terrorista még mindig ismeretlen helyen tartózkodik.

Este 9 óra után nem sokat a Le Figaro arról számolt be, hogy lövések dördültek el a La Meinau kerületben. Majd pár perc múlva közölték, hogy újabb rendőri akció zajlik a Neudorf negyedben.

A Le Figaro rendőrségi információra hivatkozva 21:22-kor írta meg, hogy a rendőrség lelőtte Chérif Chekatt muszlim terroristát. Egy járőr lőtte le a Lazaret utca 74 szám alatt este kilenc órakor. Ez a helyszín nagyon közel van ahhoz, ahol a rendőrök napközben keresték Chérif Chekatt-ot.

A lap információi szerint Chérif Chekatt is lőtt a rendőrökre, tűzharcban halt meg. A terroristát délután egy nő jelentette a rendőrségnek, nem messze attól a helytől, ahol lelőtték.

Christophe Castaner francia belügyminiszter bejelentette, hogy pénteken ismét megnyitják a keddi terrortámadást követően bezárt karácsonyi vásárt. Christophe Castaner sajtótájékoztatón elmondta, hogy 21 órakor a rendőrség három járőre észrevették az úton Chérif Chekattot, Le akarták tartóztatni, de ő ellenállt, ekkor lőtték le. “Büszke vagyok!” – nyilatkozta a belügyminiszter.

Strasbourg polgármestere is gratulált a rendőröknek. Elmondta, hogy még az előtt eldöntötték, hogy újra megnyitják a karácsonyi vásárt, hogy a rendőrök lelőtték Chérif Chekatt-ot.

A 29 éves második generációs algériai bevándorló (az első hírek még arról szóltak, hogy marokkói) kedd este lövöldözni kezdett az elzászi nagyvárosban, három embert megölt, és 13 másikat megsebesített, ötnek közülük az állapota válságos.

Az Iszlám Állam szócsöve, az Aamák “hírügynökség” Chekatt lelövését követően azt közölte, hogy a férfi a terrorszervezet “katonája volt”, és a “műveletet” a terrorszervezetnek arra a felhívására válaszul hajtotta végre, amely az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban harcoló országok állampolgárai elleni támogatására biztatja a dzsihadisták híveit.

Forrás: Origo.