Marosvári Attila is próbálta elmagyarázni Török Miklósnak miért nem a legjobb ötlet az egyik javaslata, ez majdnem sikerült. A decemberi testületi ülés gyorsan lezajlott, a végén egy kis értetlenkedéssel.

Az év utolsó, rendes testületi ülése is csak azt bizonyította, miért mondta a térség országgyűlési képviselője, hogy Makónak minden sikerül, Hódmezővásárhelyen meg nem megy semmi. A decemberi ülésen is gyakorlatilag vita nélkül tárgyalt meg több mint húsz napirendi pontot a képviselő testület.

A végére azért jutott egy kis értetlenkedés is. A DK önkormányzati képviselője – a biztonság kedvéért közleményben jó előre beharangozva – a rászorulók tűzifa támogatásához kapcsolódóan nyújtott be indítványt, melyben hangsúlyozta:az önkormányzat ne várja meg az államtól kapott támogatás beérkezését azok számára, akik nem részesültek korábban a téli rezsicsökkentésből, hanem előlegezze azt meg a rászorulóknak.

A javaslattal egyhangúan egyetértett mindenki, meg is köszönték Török képviselő úrnak, ám közben kiderült, hogy a pénzt a benyújtása óta már megkapta az önkormányzat, így a „megelőlegezés” már okafogyottá vált. A DK-s képviselő javasolta azt is, hogy olyan szervezettel kössön szerződést az önkormányzat, aki ingyen ki is szállítja, hogy ezt ne kelljen vállalni a rászorulóknak.

A keretet azonban erre nem lehet felhasználni, abból teljes mértékben tüzelőanyagot kell venni, így Török Miklós már azt szerette volna elérni, hogy ez esetben az önkormányzat vállalja a szállítás költségeit.

Több képviselő is próbálta tudtára adni, hogy ettől nem zárkózik el az önkormányzat, ám ameddig nem tudják, hogy mennyibe kerülne ez, addig nem dönthetnek róla (nyilván nem mindegy ugyanis, hogy 1 millió forintról, vagy 5 millióról beszélünk ugye – a szerk.)

Nem sikerült, Török továbbra is fenntartotta a javaslatát, szerinte „a belátható költségek nem olyan magasak, hogy az önkormányzat tartaléka ne tudná fedezni” (senki nem vitatta, hogy ne tudnák fedezni, csak először derüljön már ki, hogy mennyi pénzről is van szó – a szerk.)

Végül Marosvári Attila képviselő is tett egy látszólag hamvába holt kísérletet arra, hogy elmagyarázza képviselőtársának a probléma mibenlétét:

– Biankó csekket nem lehet kiállítani most az önkormányzat részéről, hiszen nem tudjuk, hogy ennek milyen, és mekkora költsége lesz. Azzal egyet tudok érteni, és ebben konszenzus van, hogy azoknál a vállalkozók, akik szállítani tudják a tűzifát és egyéb tüzelőanyagokat, próbálja meg elérni az önkormányzat, hogy ingyen kerüljön kiszállításra. Amennyiben ez nem érhető el, én bízom benne, hogy elérhető lesz, akkor nyilván felvetődik egy költség, aminek az elfogadásáról szerintem a képviselő testület tud dönteni egy külön ülésen, amikor már látjuk ezt a költséget – vonta le a korábban is a legtöbb képviselő számára egyértelmű következtetést Marosvári.

Kovács Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a mintegy 1100 igénylő számára fejenként 4 mázsa fa kiszállítása, mivel közel 4500 mázsáról van szó, sem időben, sem logisztikában nem egyszerű feladat, így igenis jól át kell gondolni, milyen plusz költségekkel járhat ez.

Az önkormányzati képviselő azt az egyszerű példát hozta, nem mindegy, egyszerre mondjuk 40 mázsával indul útnak a szállítmány, vagy tízszer négy mázsával, mert utóbbinak egyértelműen nagyobb a szállítási költsége.

Ebből is kiderül, nem biztos, hogy azon a biankó csekken, amit Török Miklós még látatlanban is kiállított volna, olyan kis összeg áll, de legalább a jó szándék beszélt belőle. Ahogyan mondjuk korábban valószínűleg Czirbus Gáborból is, amikor azt mondta, a jelenlegi, nagyszámú önkormányzati támogatást többek között azért tudták bevezetni és fenntartani, mert „minden évben szigorú gazdálkodást folytatunk, és nagyon odafigyelünk a költségvetésre”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest