A József Attila Múzeum 2018-ban egy új programot indított útjára, a Múzeum Koffert. Az időseknek szánt múzeumi program célja éppúgy az élményszerű tanulás és tudásszerzés, mint a többi generáció esetében. Ez rendkívül jó eszköze a szellemi és fizikai aktivitásuk fenntartásának.

Az intelligencia, a kreativitás, a műveltségi szint a kor előrehaladtával nem hanyatlik törvényszerűen: az idegsejteknek az öregedés okán törvényszerű csökkenése ellensúlyozható a közöttük lévő kapcsolatok tanulással történő megújításával, az emberi kor legvégéig.

A generációk közötti párbeszéd elősegítése a múzeumpedagógia, a művészetterápia és az intergenerációs foglalkozások által. Mai társadalmunkban kevés figyelem irányul az idősebb generációkra, annak ellenére, hogy szellemi és fizikai frissességük megtartása mindannyiunk érdeke.

Ennek ellensúlyozására hozta létre a Múzeum Koffer foglalkozást a József Attila Városi Múzeum, melyet nem a múzeumban tartanak, hanem idősek otthonában. Az új programba a Batthyány utcai Idősek Otthona lakóit vonták be. Egy-egy alkalommal a kofferba olyan műtárgyakat, használati eszközöket, hímzéseket, textileket tesznek, melyek az ott élő idős emberek fiatal korából ismerős lehet. Talán még sokan közülük használták ezen eszközöket is. Ezek a tárgyak érzéseket, gondolatokat generálnak a lakókban, és ezáltal az ismeretszerzés a tanulási folyamat, emlékezés ismét aktiválódik náluk.

Megfigyelhető, hogy az idős emberek igen élénken reagálnak a képzőművészeti alkotásokra. A művészeti alkotó és befogadó tevékenység alkalmazása csökkentheti az időskori depressziót, fejleszti az én-erőt, önbizalmat ad, valamint a feladatok lassítják a memória romlását.

A csoportos foglalkozások során pedig szociálisabbá válnak, és csökken az izolációjuk.A program legközelebbi foglalkozására, 2018. december 12-én /szerda/ 10 órakor kerül sor, az otthon ebédlőjében. A foglalkozást Börcsök Attila gyűjteménykezelő tartja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest