Hírek Színes Térség

Megérkezett Spike, a csupaszpofájú a Vadasparkba

A Szegedi Vadaspark 2012 óta vesz részt az egyik legkiemeltebb karmosmajmom fajmegmentési programban (EEP), amely a csupaszpofájú tamarinok (Saguinus bicolor) tenyésztését tűzte ki célul.

Azóta örömteli és szomorú események váltották egymást a Szegedi Vadasparkban, ugyanis megszületett egy első két kölyök, de sajnos az idős hímünk meg elpusztult. Ahhoz, hogy az értékes vérvonalat képviselő, és kölykeit a nehézségek ellenére is gondosan és sikerrel felnevelő nőstény ne maradjon egyedül, a program egy új hímet biztosított. Spike az angliai Colchester állatkertjéből érkezett, pontosabban repült Szegedre, és a napokban, a kötelező karantén lejárta után össze is ismerkedett jövendőbelijével. Mint a fotó is mutatja, az összeszokás sikerrel zajlik.

Az Amazonas őserdeiben pár ezer egyed él már csak a kritikusan veszélyeztetett fajból, amelyet leginkább az élőhelyének elvesztése fenyeget, illetve az, hogy az emberi tevékenységek okozta változásokhoz jobban alkalmazkodó aranykezű tamarinokkal sem bírják a versengést. A csupaszpofájú tamarin a karmosmajmok tartásában nagy múlttal rendelkező Vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma.

A világ állatkertjeiben mindössze 177 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa alapján (ZIMS), Magyarországon is csak Szegeden látható. Ahhoz, hogy a faj egyedei hozzánk kerüljenek, a brazil természetvédelmi hatóság (IBAMA) engedélyét is meg kellett szereznünk.

Forrás és fotók: Szegedi Vadaspark.