Most hétvégén tartja a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország, a Magyar Aikido Sportért Alapítvány és a Makó Budo Klub hagyományos Aikido Évzáróját, melyre az ország minden részéről érkeztek aikidokák. A program részeként szombat este több elismerés, többek között a Pierro Sensei Emlékdíj is átadásra került.

Nagy érdeklődés övezte a makói találkozót, hiszen szombat délelőtt mintegy 120-an vettek részt a vizsgát megelőző tréningen, többek között Veszprémből, Kaposvárról és Szentesről is érkeztek résztvevők – tudtuk meg Bodnár Gyulától. A Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország elnöke hangsúlyozta: a mai esemény érdemeinek döntő része Márton Imre nevéhez fűződik, hiszen sok-sok évtizede, amikor ezt a klubot és az aikidonak ezt a szentélyét létrehozta, az ő munkája kellett ahhoz, hogy ma mi itt állhatunk, és ilyen eredményekről beszélhetünk.

Az Év Aikidosa címet 2005-ben alapította a Makó Budo Klub és a Magyar Aikido Sportért Alapítvány azzal a céllal, hogy minden évben elismerésben részesüljenek azok, akik a legtöbbet teszik az Aikido népszerűsítéséért. Idén a díjat Bozsoki Imre, Székely Viktor és Tóth Ilona Haklik Szabolcsné vehette át. A testület további kitüntetéseket is kiosztott az Aikidoért végzett áldozatos munka elismeréséért. Ezt a díjat Ladocsi Attila és Karászi Sándor vehette át.

A Pierro Sensei Emlékdíjat az idén Székkutas díszpolgárává választott Héjja László kapta. A díj nevét viselő Pierro sensei-nél maga is tanult, többek között Márton Imrével együtt – árulta el a díjazott. Héjja László 1983 őszén Szombathelyen került kapcsolatba az aikidoval, elmondása szerint az tetszett meg benne, hogy nem a harcról, a küzdelemről, a gyilkolásról, hanem a szeretetről szól.

– Az aikido nagyon sok mindent ad, nehéz lenne röviden elmondani; testileg, lelkileg is egy felemelő dolog, vezeti tovább az embert az életúton, a nehézségekkel szemben ellenállóbbá válik, megtanulja, hogy egyszer lent, egyszer fent, és rá jön, hogy nem győzni az ember igazság szerint, hanem gyakorolni a partnerével, és ez jó érzés – hangsúlyozta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest