Hírek Kiemelt hírek Makó

Zeitler Ádám interjút adott, nem finomkodtunk

Előkerült a Jobbik választókerületi elnöke, aki saját bevallása szerint nem bújt el. Elismeri, tudott arról, hogy Kiss Attila a Makói Csípőst kiadó egyesület elnöke, de szerinte jogi kérdés, hogy médiatartalom-szolgáltató e. Az ingyen vállalt társasházkezelői munkája meg lehet versenyelőny, de legalább senkit nem akadályoz meg benne, hogy ugyanennyiért csinálja.

 

– A választások utáni interjúnkban azt mondta, reméli, hogy a Jobbikon belüli konfliktusok minél hamarabb véget érnek. Azóta eltelt több mint fél év, és a helyzet szerintem nem jobb lett, hanem ha lehet még rosszabb, nem gondolja?

– Hát nem jött be, amit mondtam. Amikor a tisztújítás megtörtént, sok ember akkor távozott, már amennyire soknak lehet mondani azt a 6,5 százalékot, amelyet a pártigazgató úr írt az egyik sajtóközleményében. Ezek a tagok a Mi Hazánk Mozgalomba mentek jórészt, a második ilyen blokk Volner Jánosék távozása volt, én annak hátterében személyes ambíciókat látok. Volner János ki szeretne menni az Európai Parlamentbe jövőre, ezt szerette volna, ha a Jobbik elnöksége biztosítja. Ez nem történt meg, ennek volt köszönhető a távozása, én így látom. A párton belül van egy viszonylagos nyugalom azóta, bár vannak botrányok amit a média lehoz, legutóbb például Szávay István megnyilatkozását, amiért ő vállalta is a felelősséget és lemondott a képviselői mandátumáról.

– Vidéki képviselőként milyen érzés úgy felkelni reggelente, hogy nem tudni aznap lesz-e valami botrány a jobbikkal kapcsolatban a sajtóban? Nem szokta mondani a pártvezetésnek, hogy valamit tenni kellene, mert így nem lehet dolgozni?

– Az egyik Szávay Istvánról szóló hangfelvétel még a kongresszus után készült, úgy gondolom, hogy a távozók egy része készült arra, hogy menni fog, ezért gyűjtöttek információkat, amiket majd szépen lassan felhasználnak. Az én véleményem, hogy ezek folytatódni fognak, nyilván lesz még, aki előáll valamivel, féligazságokkal, vagy teljes hazugságokkal akár az EP választásig, vagy az önkormányzati választásig is.

– De Szávay István gyakorlatilag előre tudta a tisztújítás végeredményét, ez arra utal, mintha előre le lett volna játszva az egész…

– A Jobbiknál ez úgy megy, hogy az alapszervezetek jelölnek. Ebből látszódik, hogy az alapszervezetek hány százaléka kit jelölt, nyilván a küldöttek is annak megfelelően fognak szavazni. A telefonálgatással kapcsolatban pedig egy párton belül hogyan lehetne máshogy kampányolni?

– A másik, vele kapcsolatos felvételen meg arról beszél, hogy leütött egy zsidó nőt. Mit gondol erről a kijelentésről? Most akkor antiszemita párt a Jobbik, vagy nem?

– Én nem tartom annak, ha az lenne, akkor nem lennék a tagja. Sem fasisztának, sem nácinak, sem szélsőségesnek nem tartom magamat. Nagyon jóban vagyok Urbancsok Zsolttal, aki a makói zsidóság történetével foglalkozik, illetve Gilingerné Ráday Krisztinával is, a roma önkormányzat korábbi elnökével. Az ilyen megnyilvánulásoknak vannak következményei, akkor tudunk ezektől megszabadulni, ha ezeket a következményeket vállalja mindenki, aki ilyenre vetemedik.

– Persze, de ha már említette ezt a két barátot, akkor nekik mit tud mondani, ha megkérdezik öntől, hogy akkor most mégis vannak még antiszemiták a Jobbikban?

– Nyilván ez számomra is kellemetlen, azt tudom mondani, hogy vállalni fogják a felelősséget, ahogyan ez meg is történt. A néppártosodás, amit annak idején Vona Gábor meghirdetett, az egy folyamat, amin látszódik, hogy még nem ért véget.

– A Jobbikból kilépett Szabó Balázs arról számolt be, hogy a Jobbik tagságának akár több százezer forintos összegeket is kellett adományként befizetnie a pártkasszába. Ebben a választókerületben, Makón és Hódmezővásárhelyen is történt ilyen? Érkeztek úgynevezett zacskós pénzek a választókerületbe?

– Nem. Arról tudtam volna, mert nálam van a választókerületi bankkártya. Mi csak az állami támogatásból gazdálkodtunk, illetve volt központi normatíva. Aki összegyűjtötte a 106 képviselőjelöltet az kapott támogatást, a Jobbiknál ezek szét lettek osztva. Volt, hogy belenyúltunk a saját zsebünkbe is, például nálunk nem volt szokás az útiköltséget elszámolni.

– Mennyivel támogatta a Jobbik Márki-Zay Péter kampányát, amiben személyesen vett részt Szabó Gábor pártigazgató is?

– Péter nem fogadott el tőlünk pénzt. Tanácsot elfogadott, én is beszélgettem vele többször is a kampányról, ott voltam néhány rendezvényén is. Azóta is tartom vele a kapcsolatot, de nem fogadott el tőlünk pénzt.

– Beszéljünk akkor a makói ügyekről is. Ha van olyan paragrafus, amivel kapcsolatban egy önkormányzati képviselőnek illik képben lenni, akkor az az önkormányzati képviselők jogállásával kapcsolatos. Ön olvasta az önkormányzati törvényt, tisztában van azzal, hogy mi számít összeférhetetlennek?

– Jó néhányszor olvastam, igen.

– 2016-ban úgy nyilatkozott a Makó Híradónak, hogy a Makói Csípőst kiadó egyesület elnökének személye hamarosan változni fog, tehát tudott arról, hogy Kiss Attila az elnök. Kampányfőnökként miért nem hívta fel a figyelmét arra, hogy minimum fennáll a törvénysértés veszélye?

– Az NMHH-nak van egy állásfoglalása arról, hogy mi számít médiatartalom-szolgáltatásnak, azt is ismerem, mert ilyen kérdésekkel szívesen foglalkozom. A kampány alatt sok mindennel foglalkoztunk, én a Sándor Móricz Egyesület belügyeibe annyira nem látok bele. Kiss Attila és a Makói Csípős főszerkesztője, Bottyán Róbert is a barátom, ezen keresztül tudok egy-két dolgot a működésről, de a napi ügyintézésben nem veszek részt. Tudtam, hogy Kiss Attila az elnök, az NMHH állásfoglalása alapján védekezünk, mivel a Jobbik mandátumáról van szó, ezt a párt ügyvédei intézik. A médiatartalom-szolgáltatásnak van négy alapfeltétele, ebből az egyik, hogy gazdasági tevékenységet végez-e.

– Ez pont azért érdekes, mert biztosan látta, hogy a Makói Csípősön voltak reklámok, csak már eltűntek. Így elég furcsa azt mondani, hogy nem végzett gazdasági tevékenységet…

– Attól függ, hogy könyveléstechnikailag ez hogyan történt, miért volt kirakva az a reklám. Például szívességből, vagy az egyesület által szervezett lovas felvonulás támogatásaként került ki? Ezt a bíróság meg fogja vizsgálni, ez egy jogi kérdés, én még nem vagyok jogász, ezért annyira nem szeretnék ebbe belemenni, mert nem értek hozzá. A megyei közgyűlés hozott egy döntést, ez ellen Attila a Jobbik segítségével fellebbezett, a bíróság pedig hozni fog majd egy döntést. Bármilyet hoz, azt mondhatom, hogy tiszteletben fogjuk tartani.

– Tegyük félre a jogászkodást egy kicsit, az átlagembernek az nem mond semmit. Ki tudja jelenteni, hogy a Makói Csípős ön szerint nem egy médium?

– Szerintem nem médiatartalom-szolgáltató, de még nem vagyok jogász. Arra pár évet még várni kell, míg befejezem az egyetemet. Szerintem ez egy jogi kérdés, én ebből a szempontból nézem.

– Ön vagy Kiss Attila soha nem adott utasítást Bottyán Róbertnek, azzal kapcsolatban, hogy egy cikk mikor, vagy hogyan kerüljön ki a Makói Csípősre?

– A főszerkesztő teljesen önálló, ő működteti az oldalt, nekem erre nincsen ráhatásom. Azt, hogy erre Attilának milyen ráhatása van, tőle kell megkérdezni, de nem tudok róla.

– A Jobbikhoz köthető N1TV-nél már felmerültek feketepénzekkel kapcsolatos vádak, erről konkrétan nyilatkozott Kisberk Szabolcs. Ha ön szerint a médiatartalom-szolgáltatáshoz kötődő gazdasági tevékenységet nem végzett a Makói Csípőst kiadó egyesület, akkor mégis miből finanszírozták az oldalt?

– Az egyesület pénzügyeire én nem látok rá, ezt tőlük kell megkérdezni. Azt láttam, hogy van elmaradás a beszámolókkal kapcsolatban, de ők szerintem erre tudnak válaszolni.

– De azt kijelenthetjük, hogy ha egy egyesület nem adja be a beszámolóját, az hiba?

– Igen, az hiba. Nyilvánvalóan, egy egyesületnél is törekedni kell a pontos elszámolásra. Nagyon bízom benne, hogy ezt a hiányosságot pótolni fogják, és beadják a beszámolót. De ettől függetlenül szerintem nem kell összeesküvés elméleteket gyártani, mint az alpolgármester úr tette.

– Egy ideje téma, hogy mondjuk úgy „nem igazán kereste a nyilvánosságot”, hogy válaszoljon az ön és Kiss Attila körül kialakult ügyekkel kapcsolatos kérdésekre. Miért?

– Én ugyanúgy itt élek Makón, a választókkal ugyanúgy találkozok. Az előző két testületi ülésen valóban nem vettem részt, ezt nagyon sajnálom, az elsőnek egészségügyi okai voltak, ebbe nem hiszem, hogy jobban bele kell menjek, a második esetben pedig jeleztem a hivatal dolgozóinak, hogy 11 óra előtt semmiképpen nem érek ide. Azt is elmondtam, hogy az egyetemen vizsgázok, ez volt az utolsó lehetőség rá. Elhúzódott a vizsga, emiatt nem értem vissza. Decemberben ott leszek a testületi ülésen, ha kérdeznek, akkor szívesen válaszolok, nem szeretnék zárt ülést sem.

– Az már Kiss Attila megyei közgyűléses ügye előtt kiderült, hogy ön Makón vállal társasházi képviseletet az önkormányzati képviselősége mellett. Ezt ön szerint nem lehet politikai haszonszerzésre használni?

– Szerintem nem. Nem jobban, mint ha egy képviselő orvos, vagy fodrász, vagy gazdaköri elnök. Emberekkel találkozom, akiknek vannak problémái, és azt a társasházon belül megpróbáljuk megoldani. Például elment az áram a lépcsőházban, vagy rossz a zár a bejárati ajtón. Nem tudom, hogy ennek mi köze van a képviselőtestületi tagságomhoz. Egyébként az aljegyző asszony írt egy levelet a lakótelep lakóinak, amelyben ő maga leírja, hogy jogilag nem összeférhetetlen a kettő. Aggályokat vet fel szerinte, ezt majd meg szeretném kérdezni tőle, hogy milyet.

– Hogy ő mire gondolt, azt nem tudom, de például az is furcsa, hogy a társasházban felmerülő problémákkal odament volna önhöz valaki, mielőtt még ezt elvállalta, és azt kéri, hogy segítsen, akkor ugyanúgy segített volna nem? Mivelhogy önkormányzati képviselőként ez amúgy is feladat.

– Igen. De nem kell ahhoz abban a társasházban lakni, lakhatnak a Klapka utcán is, akkor is segítek neki.

– Az kiderült korábban, hogy ingyen vállalta el a közös képviselőséget, de a nagy többség ugyanezt pénzért csinálja. Mi lesz akkor, ha odamennek önhöz mondjuk 8 társasházból, hogy mi ezért eddig fizettünk, de ha ön ingyen csinálja akkor csinálja nekünk is?

– Közben akkor elárulom, hogy a Hunyadi utcán, Czirbus Gábor alpolgármester úr körzetében, január 1-től szintén én leszek a közös képviselő. Elvégeztem az ehhez szükséges képzést, szeretnék ezzel a jövőben is foglalkozni. Az egyébként egy piaci verseny a társasházkezelők között, hogy van, aki 1200 forintért csinálja, és van, aki meg ilyen birka, hogy ingyen.

– Na, de az ingyenes árnál elég nehéz lejjebb menni. Olyan nincs, hogy ingyen vagy olcsóbban…

– Ez igaz.

– Akkor mégiscsak versenyelőnye van azzal a közös képviselővel szemben, aki ezt pénzért csinálja…

– De más is csinálhatja ennyiért. Én megakadályozom azt?  Régebben a társasházkezelés – amikor még összetartóbbak voltak a lakóközösségek -, úgy működött, hogy volt a lakók közül egy olyan, aki szívesen foglalkozott a társasház ügyeivel, és elvállalta az ügyeinek az intézését. A makói társasházak közel egy időben épültek, az összes felújítására most lesz szükség. Elöregednek a villanyhálózatok, a tető, a szigetelések, ezeket meg kell csinálni. Négyszer-ötször ennyi közös költséget nem tudnak fizetni, úgy tudják megcsinálni, ha valahol spórolnak, például a közös képviselőn.

– Az önkormányzati választáson akar abban a körzetben indulni, ahol most közös képviselő is?

– A Bajcsy-lakótelep is beletartozik abba a hatos körzetbe, ahol én indultam 2014-ben is. Ott élek, ha induláson gondolkodok, akkor nyilván nem a város másik végén indulok, hanem ott ahol élek. De a Bajcsy B1 társasházban, mivel ott nőttem fel, eddig is ismertek, így maximum csak rosszabb lehet az eredmény, ha nincsenek megelégedve a munkámmal.