Hírek Makó

Országos szinten úttörő a Galamb a precíziós gazdálkodásban

Országos agrárinformatikai konferenciát tartottak pénteken a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A „Precíziós gazdálkodás: mit látunk az iskolapadból, a laboratóriumból, a termőföldekről, a kamarából, a stratégiai műhelyekből?” című szakmai rendezvényen számos előadás várta a résztvevőket a makói iskolában.

– A konferencia középpontjában a precíziós gazdálkodás áll, úgy az agrároktatás legfelső, egyetemi szintjén, mint középszinten nagyon fontosnak tartjuk. Ebben a kérdésben a Galamb József iskola abszolút kulcsszerepet játszik, és azt kell mondjam, országos szinten úttörő – fogalmazott Balogh Péter. A LAVINA Alapítvány gazdasági igazgatója elmondta: szeptembertől három olyan szak indul az iskolában, amelynek a precíziós gazdálkodás áll a középpontjában. Hangsúlyozta: szakembergárdában és kompetenciában is teljesen egyedülálló, amit az iskola tud ma Magyarországon.

A konferenciára olyan előadókat hívtak, akik teljesen különböző nézőpontból tekintenek a precíziós gazdálkodásra, a cél pedig, hogy megtalálják a közös minimumot, amivel mindenki egyetért, és amely alapot adhat a közös továbblépésre – emelte ki Balogh Péter.

A precíziós gazdálkodásról úgy fogalmazott: a termőföld a növénykultúrák ismeretében egészen pontosan meg tudják határozni, hogy milyen mennyiségű és milyen típusú adalékanyagokkal, talajjavítókkal, növénykondicionálókkal kell dolgozniuk, akár négyzetméterre lebontva. Ezzel hatékonyan tudják a földet, mint erőforrást működtetni, másrészt költséghatékony így a gazdálkodás.

Hozzátette: arra, hogy ez hosszú távú együttműködés az iskolával, jó példa a labor fejlesztése, amely az alapítvány és egy kis kutató-fejlesztő cég együttműködésével tesz meg. – Ezzel egyszerre emeljük az oktatás színvonalát, és jelenünk meg a piacon egy abszolút értékesíthető szolgáltatással – hangsúlyozta Balogh Péter.