Belföld Hírek

Rekordot döntött a gazdasági növekedés

Csúcsot döntött a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben – írja a hirado.hu. A statisztikai hivatal friss becslése szerint 5,2 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi szinthez képest. Ilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa. Ráadásul úgy jött össze a rekord-döntés, hogy az autóipar nem is teljesített túl jól. A hazai és külföldi elemzőket is meglepte az adat.

Sokkal többet költenek a magyar családok a boltokban illetve utazásra, kikapcsolódásra, mint eddig: szárnyal az építőipar, jó éve volt a mezőgazdaságnak és rengeteg beruházás indul. A hazai és külföldi elemzőket is meglepte a Központi Statisztikai Hivatal friss becslése, miszerint 5,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyihoz képest.

„Jóval két és félszerese a magyar adat az Európai Unió átlagának. Ebből is látszik, hogy a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – valóban az európai növekedés motorját jelentik” – mondta Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Történelmi rekord

Hasonló adatra még azokban az években sem volt példa, amikor egyébként életveszélyesen eladósodott az ország és sok százezer család a devizahitelek miatt.

Az M1 híradójában elmondták: 2004-ben elérte az 5,1 százalékot a növekedés, akkor ugyanis hitelekből növekedett a GDP, hiszen akkoriban indult el a devizahitelezés. Aki csak tehette lakásvásárlásra, autóvásárlásra zömében frank alapú hitelt vett fel, aminek 2008 után még is lett a böjtje.

A világgazdasági válság miatt elszabadultak az árfolyamok és tízezrek, százezrek váltak fizetésképtelenné. Most azonban a gazdaság saját erejéből növekszik.

A legtöbb ágazat hozzájárult a növekedéshez

A legjobban a szolgáltató szektor, vagyis a turizmus és a vendéglátás, a kereskedelem és pénzügyi szolgáltatások növekedtek. Elmondható tehát, hogy kiegyensúlyozottan növekszik a gazdaság, ami azért fontos, mert ha valamilyen okból visszaesik a járműgyártás teljesítménye, akkor a gyógyszergyártás és az építőipar húzza majd a GDP-t.

A járműipar nem húzta a gazdaságot

A gazdasági növekedéshez a legutóbbi adatok szerint a járműipar járult hozzá legkevésbé. Ennek főleg külső okai vannak, ugyanis több autógyárnak gondja van az új, környezetkímélőbb motorok engedélyeztetésével. Amennyiben ez rendeződik, akkor újra főszerepet kaphat az autóipar a magyar gazdaságban. Annál is inkább, mert hamarosan megkezdődik a BMW gyár építése Debrecenben.

Magyarország egyik legnagyobb és legdrágább, több mint 330 milliárd forintos beruházása fog megvalósulni a jövőben, Debrecenben. A BMW németországi gyárához hasonló üzem fog megépülni 2023-ra. A beruházással párhuzamosan a városban elindul egy eddig példa nélküli álló, 2030-ig tartó nagyszabású fejlesztési program is, amelyen belül főszerepet kap a közlekedés.

Erről, vagyis a leendő BMW gyár területéhez kapcsolódó ipari és infrastrukturális beruházások előkészítéséről és megvalósításáról írt alá támogatási szerződést az innovációs és technológiai miniszter és a város polgármestere.

Ennek a megállapodásnak az elsődleges célja, hogy az ország második legnagyobb városát 12 éven belül az országhatárokon átnyúló hatású üzleti, innovációs, közlekedési, oktatási, kulturális és egészségügyi központtá tegye.