Belföld Gazdaság Hírek

Rekordot döntött a gazdasági növekedés

Csúcsot döntött a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben – írja a hirado.hu. A statisztikai hivatal friss becslése szerint 5,2 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi szinthez képest. Ilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa. Ráadásul úgy jött össze a rekord-döntés, hogy az autóipar nem is teljesített túl jól. A hazai és külföldi elemzőket is meglepte az adat.

Sokkal többet költenek a magyar családok a boltokban illetve utazásra, kikapcsolódásra, mint eddig: szárnyal az építőipar, jó éve volt a mezőgazdaságnak és rengeteg beruházás indul. A hazai és külföldi elemzőket is meglepte a Központi Statisztikai Hivatal friss becslése, miszerint 5,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyihoz képest.

„Jóval két és félszerese a magyar adat az Európai Unió átlagának. Ebből is látszik, hogy a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – valóban az európai növekedés motorját jelentik” – mondta Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Történelmi rekord

Hasonló adatra még azokban az években sem volt példa, amikor egyébként életveszélyesen eladósodott az ország és sok százezer család a devizahitelek miatt.

Az M1 híradójában elmondták: 2004-ben elérte az 5,1 százalékot a növekedés, akkor ugyanis hitelekből növekedett a GDP, hiszen akkoriban indult el a devizahitelezés. Aki csak tehette lakásvásárlásra, autóvásárlásra zömében frank alapú hitelt vett fel, aminek 2008 után még is lett a böjtje.

A világgazdasági válság miatt elszabadultak az árfolyamok és tízezrek, százezrek váltak fizetésképtelenné. Most azonban a gazdaság saját erejéből növekszik.

A legtöbb ágazat hozzájárult a növekedéshez

A legjobban a szolgáltató szektor, vagyis a turizmus és a vendéglátás, a kereskedelem és pénzügyi szolgáltatások növekedtek. Elmondható tehát, hogy kiegyensúlyozottan növekszik a gazdaság, ami azért fontos, mert ha valamilyen okból visszaesik a járműgyártás teljesítménye, akkor a gyógyszergyártás és az építőipar húzza majd a GDP-t.

A járműipar nem húzta a gazdaságot

A gazdasági növekedéshez a legutóbbi adatok szerint a járműipar járult hozzá legkevésbé. Ennek főleg külső okai vannak, ugyanis több autógyárnak gondja van az új, környezetkímélőbb motorok engedélyeztetésével. Amennyiben ez rendeződik, akkor újra főszerepet kaphat az autóipar a magyar gazdaságban. Annál is inkább, mert hamarosan megkezdődik a BMW gyár építése Debrecenben.

Magyarország egyik legnagyobb és legdrágább, több mint 330 milliárd forintos beruházása fog megvalósulni a jövőben, Debrecenben. A BMW németországi gyárához hasonló üzem fog megépülni 2023-ra. A beruházással párhuzamosan a városban elindul egy eddig példa nélküli álló, 2030-ig tartó nagyszabású fejlesztési program is, amelyen belül főszerepet kap a közlekedés.

Erről, vagyis a leendő BMW gyár területéhez kapcsolódó ipari és infrastrukturális beruházások előkészítéséről és megvalósításáról írt alá támogatási szerződést az innovációs és technológiai miniszter és a város polgármestere.

Ennek a megállapodásnak az elsődleges célja, hogy az ország második legnagyobb városát 12 éven belül az országhatárokon átnyúló hatású üzleti, innovációs, közlekedési, oktatási, kulturális és egészségügyi központtá tegye.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.